Valtteri Bottas doživio je na Velikoj nagradi Velike Britanije novi poraz od timskog kolege Lewisa Hamiltona. Kaže da su u Mercedesu napravili pogrešku jer nisu uzeli u obzir strategiju jednog zaustavljanja u boksu…

Finac je u kvalifikacijama bio brži od Lewisa za šest tisućinki sekunde, a onda se u prvom dijelu utrke briljantno branio od Britančevih napada. No, kad je došlo vrijeme za odlazak u boks, Bottas se obvezao na strategiju dva zaustavljanja, budući da je nakon starta na medium gumama, u 16. krugu utrke dobio još jedan set iste komponente.

Hamilton je ostao duže na stazi i pomazila ga je sreća prilikom izlaska sigurnosnog automobila na stazu. Uspio je odraditi svoje zaustavljanje, prebaciti se na tvrđu komponentu i još zadržati poziciju ispred Bottasa, koji je ionako morao još jednom u boks. To drugo zaustavljanje Valtteri je odradio u 45. krugu, a zbog strategije je ostao bez prilike boriti se za pobjedu.

“Nije to bio moj najsretniji dan, ali život je takav. Imali smo stvarno dobar početak utrke. Uživao sam u tome jer zbog toga smo ovdje, da bismo se utrkivali žestoko, ali pošteno.”

“Toto Wolff vjerojatno nije uživao kao mi, ali koga briga? Nakon prvog zaustavljanja osjećao sam da držim utrku pod kontrolom. Nisam previše pritiskao, ali sam smanjivao zaostatak za Lewisom i samo sam čekao da skrene u boks. Tada je izašao safety car i sve promijenio.”

“Ja sam bio obavezan odraditi još jedno zaustavljanje, a to je bila pogreška s naše strane. Strategija dva zaustavljanja bila je najbrža, ali pokazalo se da je i jedno zaustavljanje moglo biti dovoljno”, rekao je nakon utrke Bottas.

Uoči utrke u Mercedesu su razmatrali strategiju medium-medium-hard ili medium-hard-soft. Hamilton je na kraju odlučio pokušati drukčijom metodom i to mu se isplatilo.

“Jedno zaustavljanje nismo razmatrali i to je bila pogreška. Mislili smo da bismo bili prespori ako bismo vozili medium pa hard, a to je bila najbolja strategija za naš bolid. Iz ovoga nešto trebamo naučiti.”

Da stvar bude gora, Finac je u završnici utrke vozio na najmekšoj komponenti i svejedno nije uspio postaviti niti najbrži krug. Učinio je to Hamilton na potrošenoj tvrđoj komponenti u posljednjem krugu.

Nakon Velike nagrade Velike Britanije bodovni zaostatak Bottasa za Hamiltonom iznosi velikih 39 bodova, ali on poručuje da ništa nije gotovo.

“Mnogo je bilo pozitivnih stvari ovoga vikenda i vrlo sam sretan zbog momčadi. Osvojili smo maksimalan broj bodova i to je impresivno.”

“Ja sam i dalje gladan pobjeda i već gledam prema sljedećoj utrci za dva tjedna. U kvalifikacijama sam bio najbrži, u utrci sam također imao dobru brzinu. Borba je bila dobra i nastavit ću se boriti. Nije još gotovo”, poručuje Bottas.