Čelnici Formule 1 žele vratiti utrke na afrički kontinent

Kako tvrdi komercijalni šef Sean Bratches, povratak u Afriku je prioritet za Liberty Mediu, a marokanski grad Marrakech pokazao je interes za održavanje utrke. Maroko je jednom prilikom bio domaćin utrke svjetskog prvenstva i to kao finale sezone 1958. godine, utrka se održala na ulicama Casablance.

Zemlja se nedavno učvrstila na automobilističkoj karti svijeta, a Marrakech je od 2009. do 2017. godine bio domaćin WTCC utrka. Također, Formulu E je ugostio od 2016. do 2019. godine.

Zadnji posjet F1 afričkom kontinentu bio je 1993. godine kada je održana posljednja (od ukupno 20) utrka u Južnoafričkoj Republici, na stazi Kyalami. Prije toga, domaćin utrke bio je East London. Tijekom godina bilo je pokušaja da se F1 vrati u Južnu Afriku, a Cape Town je bio u prvom planu za održavanje utrke.

“Imamo utrke na pet kontinenata, a Afrika je jedini naseljeni kontinent koji nema svoju utrku. Imali smo vrlo produktivne razgovore u Južnoj Africi i Maroku.”

“Imamo veliku povijest utrkivanja na ovom kontinentu. Rečeno mi je da je to prekinuto zbog političkih razloga. Radimo na tome da vratimo utrku u Afriku, što bi za nas predstavljalo veliki uspjeh”, izjavio je Sean Bratches.

Bratches se osvrnuo na zemlje kandidate i za Reuters izjavio:

“Svima vam je poznata kultna staza u Južnoj Africi, Kyalami. Toby Venter, vlasnik Porscheovih prodajnih mjesta u Južnoj Africi, otkupio ju je i potpuno obnovio.”

“Slično kao i na drugim tržištima diljem svijeta, proaktivno smo stupili u kontakt s  drugim kandidatima kao što je Maroko. Tu također postoji staza. Malo sam manje upoznat s njenim statusom, ali postoji visok stupanj interesa.”

Bratches je sugerirao kako je neizbježno uključivanje javnog financiranja u projekt gradnje staze u Maroku.

“Gdje god krenete po svijetu, naše utrke su ekonomski motori za te zemlje i gradove. Veliku većinu naših utrka podupire vlada. Donosimo nešto novo u te gradove i imamo direktni ekonomski utjecaj na grad i na državu”, dodao je Bratches.

Partneri TV Automagazina:

Auto godine 2020.

TVAM na Facebooku

Izaberi svoj Rent-A-Car

RSS Stanje na cestama u Hrvatskoj

 • Prognoza prometa za sutra 05/06/2020
  Prometna prognoza za 5. lipnja 2020. godine. Vozit će se po mjestimice vlažnim i skliskim kolnicima. Pojačan promet i povremene zastoje očekujemo na gradskim prometnicama i obilaznicama te na dionicama cesta gdje traju radovi. Pojačan promet osobnih vozila moguć je povremeno na graničnim prijelazima: Bregana, Macelj, Stara Gradiška, Slavonski Brod i Bajakovo. […]
 • Untitled 05/06/2020
  Nema podataka ...
 • Korisni telefonski brojevi 05/06/2020
  pomoć na cesti 1987 - iz inozemstva (1) +385 1 1987 - iz inozemstva (2) +385 1 4693 700 stanje na cestama 072 777 777 - iz inozemstva +385 1 464 0800 info za članove 0800 9987
 • Ograničenja u prometu 05/06/2020
  Kartografski prikaz radova na cestama Hrvatski autoklub modernizirao je evidenciju stanja na cestama te su sada radovi i događaji na cestama geolocirani te ih je moguće vidjeti na karti. Klik na sliku ili gornju poveznicu odvest će vas na kartografski pregled događaja: Ograničenja za teretna vozila-do 01.ožujka 2020. zabrana je prometa teretnim automobilima s priključnim […]

RSS Euro news