Iz Finske dolazi novi električni sportaš (foto)

Nekadašnji Jaguarov i Zagatov dizajner Pasi Pennanen četiri je godine stvarao svoj električni sportski automobil. Konačan proizvod ovog finskog dizajnera automobila predstavljen je javnosti na Top Marques eventu u Monaku. Njegov Toroidion 1MW pokreću četiri elektromotora s kombiniranom snagom od 1.360 KS…

Sve je više onih koji zalaze u svijet električnih sportaša. Posljednji takav pokušaj dolazi iz finske, točnije od bivšeg Jaguarova i Zagatova dizajnera koji je eto odlučio okušati se u stvaranju još veće egzotike od one koju nudi Zagato. Pasi Pennanen četiri je godine radio na električnom sportašu s pogonom na svim kotačima. Za svaki od tih kotača zadužen j jedan elektromotor. Prednje tako pokreću dva motora čija je pojedinačna snaga 272 KS, dok su straga po dva elektromotora snage 408 konja. Ukupno oni proizvode megavat struje odakle i oznaka 1MW.

Podatci o Toroidionu 1MW krajnje su šturi pa tako ne znamo koliko je okretni moment u pitanju ili pak s koliko baterijske snage i kapaciteta ovaj električni sportaš raspolaže. Zanimljivo je naime da će njegove baterije biti jednostavno zamjenjive tvrde Finci, a koji je koncept izmjene baterija Toroidion ne navodi. Finski sportaš trebao bi na scenu doći na ljeto, po kojoj cijeni, još ne znamo.

Iz Finske dolazi novi električni sportaš (foto) je članak na AutoMotoPortalu. Pravila korištenja RSS feedova