Jean Todt: Volio bih ponovno vidjeti nadolijevanje goriva u Formuli 1

Predsjednik Svjetske automobilističke federacije, Jean Todt, predložio je vodstvu Formule 1 da se razmotri povratak nadolijevanja goriva u sport, kako bi se povećao spektakl.

Na donošenju novih pravila Formule 1, koja će na snagu stupiti od 2021. godine, zajednički rade FIA, Liberty Media te predstavnici timova. Generalni je cilj učiniti utrkivanje neizvjesnijim i uzbudljivijim za gledatelje.

U razgovoru za britanske medije na Silverstoneu, predsjednik FIA-e Jean Todt izjavio je da bi trebalo razmisliti o tome, da se prilikom donošenja novih pravila, u Formulu 1 vrati nadolijevanje goriva za vrijeme utrka. Isto je zabranjeno od 2010. godine, a razlog ukidanja bilo je smanjenje troškova i sigurnosnih rizika.

“Osobno, volio bih ponovno vidjeti nadolijevanje goriva, ali treba napraviti studiju s pozitivnim i negativnim stranama. Bolidi vjerojatno postaju malo preteški i to je nešto o čemu smo raspravljali.”

“Pokušavam pogurati tu analizu, da vidimo što bi Formuli 1 donio povratak nadolijevanja goriva. To bi značilo da bi bolidi bili lakši na startu i mogli bismo imati manje bolide”, objasnio je Todt.

Pravila za 2021. uglavnom su bila usmjerena na smanjenje troškova, a vrati li se nadolijevanje goriva, to bi bio korak u suprotnom smjeru jer bi timovi morali kupovati novu opremu.

“Kad čujem da bi to bilo skuplje, samo se nasmijem. Pogledajte koje su veličine motorhomeovi timova. Ne mislim da bi ih financijski ubilo uvođenje nadolijevanja goriva”, poručuje Todt.

Nadolijevanje goriva uvijek je bilo popularno među fanovima sporta, ali definitivno ima i pozitivnih i negativnih aspekata. Omogućuje vožnju maksimalnom brzinom kroz duži period utrke, ali moglo bi imati negativne učinke na broj pretjecanja. Vozači bi se u tom slučaju često mogli oslanjati na strategiju, umjesto da poziciju pokušavaju zaraditi u izravnoj borbi na stazi.

Partneri TV Automagazina:

Auto godine 2020.

TVAM na Facebooku

Izaberi svoj Rent-A-Car

RSS Stanje na cestama u Hrvatskoj

 • Prognoza prometa za sutra 05/06/2020
  Prometna prognoza za 5. lipnja 2020. godine. Vozit će se po mjestimice vlažnim i skliskim kolnicima. Pojačan promet i povremene zastoje očekujemo na gradskim prometnicama i obilaznicama te na dionicama cesta gdje traju radovi. Pojačan promet osobnih vozila moguć je povremeno na graničnim prijelazima: Bregana, Macelj, Stara Gradiška, Slavonski Brod i Bajakovo. […]
 • Untitled 05/06/2020
  Nema podataka ...
 • Korisni telefonski brojevi 05/06/2020
  pomoć na cesti 1987 - iz inozemstva (1) +385 1 1987 - iz inozemstva (2) +385 1 4693 700 stanje na cestama 072 777 777 - iz inozemstva +385 1 464 0800 info za članove 0800 9987
 • Ograničenja u prometu 05/06/2020
  Kartografski prikaz radova na cestama Hrvatski autoklub modernizirao je evidenciju stanja na cestama te su sada radovi i događaji na cestama geolocirani te ih je moguće vidjeti na karti. Klik na sliku ili gornju poveznicu odvest će vas na kartografski pregled događaja: Ograničenja za teretna vozila-do 01.ožujka 2020. zabrana je prometa teretnim automobilima s priključnim […]

RSS Euro news