Piše za GP1.hr: Goran Dijaković

Činjenica da Sebastian Vettel nije vidio ni lijevo ni desno zbog designa kokpita pa je opalio Strolla, novi je dokaz nonsensa F1. Jednom će netko natradati ”ala Zanardi”… Naravno, puno je važnije da smo imali sedmu uzbudljivu utrku zaredom, što se ne sjećam u ovom stoljeću i dio prethodnog.

Da, pravilo je da sudac istrči (na sigurnom mjestu) i pokaže Sebu da smije krenuti, a ne napamet. No, suci su ove nedjelje pratili onog drugog Ferrarija… I imali su dobar razlog. Bila je to fantastična utrka u kojoj je Leclerc izrastao u diva.

Malo je čudna tvrdnja Skya da je Mercedes imao najbrži auto u nedjelju u Monzi. Ako bi igdje najbrži auto prošao, onda bi to bilo u Monzi, gdje nema skrivanja iza aerodinamike, gdje boj bije svijetlo oružje, a srce u junaka prolazi s Charlesom Leclercom. Tu je vjerojatno Enzo Ferrari i smislio onu slavnu: ‘‘Aerodinamikom se bavi onaj tko ne može složiti motor.”

Trkeljanje o grubosti Leclerca, koji je navodno trebao biti kažnjen, samo govore da FIA ne može posložiti pravila i da nakon utrke navijači Mercedesa govore da je trebao biti kažnjen, a Ferrarija da nije. Zašto mislim da bi svugdje drugdje bio kažnjen osim na Autodromo nazionale di Monza?

Ovo su najbolji vozači na planetu i ima da voze na nož. Da se mene pita, vozili bi oni i stari Nordschleife.

Seb je definitivo u “ofsajdu”. Normalno je da se danas ljudi opet pitaju je’l ono s Red Bullom samo bio auto ili je Nijemac ušao u pubertet. Ček, ček… četiri puta biti svjetski prvak nije malo. To ne može bilo tko pa makar vozio Apollo Saturn. Tako se nadam da će se vratiti. Iako za suvozača ima mladca koji je po brzini odmah do Lewisa. OK, Monza nije mjerilo, ni Spa, ali su dali do znanja da nas čekaju lijepe godine trijumvirata Lewis – Max – Charles… Možda Lando i Daniel ako ovi nastave s progresom.

Valteri Bottas je također u ofsajdu. Nije to Hakkinen ni Keke Rosberg. Stizao je vodeće sekundu po krugu i onda sve uništio. A je’l Lewisu ono izlijetanje u prvoj šikani uzimamo kao rijetku grešku ili pod glumačku školu na temu kako pustiti suvozača, a ne biti ”oderan”?

Vidjeli opet našu zastavu iz Čapljine? Svaka im čast. Kako se svake godine probiju u prvi red kraj milijun tifosa!? Samo dečki, kad se svira himna onda se ne maše zastavom ispred nosa prve trojice. Srećom, nitko ne kuži koja je to zastava.

Bilo je još junaka u Monzi i dobrih ostvarenja iako su, osim spomenutih, svi pomalo u epizodnim ulogama. Koliko bi bio dobar Anthoine Hubert nikada nećemo saznati. No, pamtit ćemo mladog Francuza po pogibiji u Clarkovoj F2.