Slobodni treninzi na VN Azebajdžana u vjetrovitom Bakuu dali su naslutiti zanimljive kvalifikacije, ali ih je Ferrarijev Charles Leclerc ipak učinio pomalo dosadnim, barem što se najbitnije pozicije tiče. Iznenadio je Lando Norris, a Red Bull je opet daleko od najbržih vremena konkurencije.

Q1 – ispali: Riccirado, Norris, Bottas, Zhou, Ocon

Red za izlazak na stazu postavio se čak 4 minute prije početka sesije. Užurbano se radilo na bolidu Maxa Verstappena, ali sve je bilo spremno na vrijeme. Vodeći u koloni bio je najbrži na trećem slobodnom treningu – George Russell na medium komponenti guma. No, prvo vrijeme kruga postavio je Nico Hülkenberg s 1:45.473.

Čekala su se prva vremena vodećih momčadi, a najbrži je bio Red Bullov Sergio Perez s 1:43.436, ispred oba Ferrarija. Kao i Russell, Lewis Hamilton je također vozio na medium komponenti guma. S devet minuta do kraja, činilo se da im tempo baš i nije dovoljan za prolazak u Q2 pa su kasnije obojica uzela soft komponentu guma.

Verstappen se požalio momčadi kako je bolid dosta nestabilan “preko zadnje osovine”. Lijepo iznenađenje bio je Williamsov Franco Colapinto koji je s 8 minuta do kraja imao odlično treće vrijeme sesije. Dosta se griješilo, što lagani kontakti sa zidom što promašena kočenja i korištenje izletnih zona. Ferrari je dodatno pojačao tempo prema kraju sesije, te Leclerc radi vodećih 1:42.775, što je ostalo i najbrže vrijeme Q1 sesije.

S 5 minuta do kraja sesije, u zoni ispadanja bili su: Stroll, Ocon, Bottas, Ricciardo i Zhou. Podjsetimo, Kinez ionako starta sa začelja poretka radi promjena komponenata na pogonskoj jedinici bolida. Sauber Vallterija Bottasa također nije uspio izboriti Q2, rizično je bio i Verstappen na 16. mjestu ali je na kraju prošao kao 6.

Iznenađenje je priredio Lando Norris koji je na kraju bio tek 17. Na kraju su ispali: Riccirado, Norris, Bottas, Zhou i Ocon. Norris je pogriješio u posljednjem sektoru, a bilo je tu i žutih zastava. Novaci Colapinto i Oilver Bearman prošli su u Q2!

Q2 – ispali: Bearman, Tsunoda, Gasly, Hülkenberg, Stroll

I u ovu sesiju se pohrlilo na izlazak. Vodeći u koloni bio je najbrži iz Q1 – Charles Leclerc. Sukladno tome, vozač Ferrarija prvi i postavlja neko vrijeme sesije od 1:43.422 što ubrzo skidaju Carlos Sainz pa George Russell i Oscar Piastri na 1:42.598. Red Bullovci idu još brže, prvo Vestappen preko pola sekunde brže (1:42.042), a nešto sporije od njega i Perez.

S 5 minuta do kraja sesije Ferrari se ubrzao, ali nedovoljno brže od Verstappena. U zoni ispadanja bili su: Colapintno, Alonso, Gasly, Tsunoda i Stroll. Rizično su bili Hülkenberg i Hamilton na 10. i 9. mjestu. Aston Martin se vidno mučio na ovoj stazi, ali Fernando Alonso je uspio proći u Q3. Na kraju su ispali: Bearman, Tsunoda, Gasly, Hülkenberg i Stroll. Rookie Colapinto prošao u Q1 i to ispred Alexa Albona.

Q3 – najbrži: Leclerc

U ovu sesiju se krenulo mrvicu kasnije, ali bilo je dosta tijesno na izlascima iz garaža. Prvo vrijeme sesije napravio je George Russell s 1:41.962, a momčadski kolega to iz prve nije mogao pratiti. Očekivano, Ferrari je inicijalno zauzeo prvi startni red, Leclerc s 1:41.610 ispred Sainza. Treći je bio Piastri ispred Russella, a Red Bull je kasnio oko pola sekunde. No, čekali su se još finalni izlasci u brze krugove.

Početak finala obilježila je nespretnost Williamsove garaže kada je Alex Albon na stazu izašao na stazu s hladnjakom iznad glave vozača. Stao je odmah po izlasku iz bokseva i bacio hladnjak pored staze te nastavio s krugom zagrijavanja. Russell je opet bio prvi u brzom krugu, ali svoje 4. vrijeme nije poboljšao. Leclerc na kraju dodatno ubrzava i poboljšava svoje vrijeme za 2 desetinke sekunde!

Oscar Piastri na kraju krade Sainzu drugo mjesto. Red Bull, očekivano, nije ni prijetio vodećim startnim pozicijama. Dakle, Leclerc na kraju najbrži s 1:41.610.

Objava Leclercu četvrta uzastopna prva startna pozicija u Bakuu! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic