Druga velika pauza je iza nas, a na rasporedu je sprint vikend u Austinu za VN SAD-a. Tako je večeras na rasporedu sprint utrka. Vrlo sadržajnu sprint utrku punu borbi i pretjecanja je osvojio Max Verstappen u Red Bullu. Iza njegovih leđa smo gledali veliku borbu za drugo mjesto između dva Ferrarija i Landa Norrisa. Na kraju je do drugog mjesta došao Carlos Sainz u Ferrariju, a treći je nakon lavovske obrane od napada drugog Ferrarija završio Lando Norris u McLarenu.

Četvrti je, kako smo naveli, bio Charles Leclerc u Ferrariju. Relativno daleko iza njega su bila dva Mercedesa – peti je bio George Russell a šesti Lewis Hamilton. Odličan sprint su imala dva Haasa koja su ugrabila zadnje bodove u sprintu – sedmi je bio Kevin Magnussen a osmi Nico Hulkenberg. Deveti i deseti, pozicije bez bodova, su osvojili Sergio Perez u Red Bullu i Oscar Piastri u McLarenu.

Kvalifikacije za nedjeljnu utrku su u ponoć.

Vrijeme u Austinu je bilo sunčano i toplo, i sve je bilo spremno za novi sprint.

Svi vozači su se odlučili za srednje meke gume. Dio njih je imao rabljene, dio nove. Nakon neobično sporog kruga zagrijavanja vozači su se poredali na gridu za start. Odlično je startao Norris sa četvrtog mjesta koji se probio na drugo mjesto. Russell je imao nešto lošiji start, i dok se branio od napada dva Ferrarija Norris je iskoristio situaciju i prošao naprijed. Potom je Russell bio pod velikim napadom Leclerca za treće mjesto do kraja prvog kruga. Nakon prvog kruga poredak je bio Verstappen, Norris, Russell, Leclerc, Sainz, Hamilton, Magnussen, Tsunoda, Hulkenberg, Perez.

Još smo borbe gledali u drugom krugu, ovaj put između dva Ferrarija za četvrto mjesto. Oba vozača su imala mogućnost korištenja DRS-a, no Sainz je imao veću brzinu od Leclerca te njih dva više puta mijenjaju pozicije. Iako se žestoko bore, i dalje su držali korak za vodećom trojicom.

U petom krugu Sainz konačno uspijeva dovršiti pretjecanje nad Leclercom. Ispred njih Russell je pod zadnjim krilom Norrisa. U šestom krugu pokušava vratiti drugo mjesto koje je izgubio na startu, no ovaj napad je bio neuspješan. Dok se oni bore, Sainz i Leclerc su im se sasvim približili.

Na pola sprinta poredak je bio Verstappen, Norris, Russell, Sainz, Leclerc, Hamilton, Magnussen, Hulkenberg, Tsunoda, Perez. U devetom krugu Sainz uspijeva prestići Russella za treće mjesto, a i Leclerc odmah počinje pripremati napad, koji je bio uspješan u desetom krugu. Na vrhu je Norris pomalo smanjivao zaostatak za Verstappenom koji je u 11. krugu iznosio 1.5 sekundu. Iza tog kruga Ferrariji su počeli smanjivati zaostatak za Norrisom, dok je Verstappen povećao prednost na dvije sekunde ispred Landa.

Dok smo pratili vodeću četvorku, daleko iza su borbe za deveto mjesto vodili Tsunoda, Perez i Piastri. Uživali smo gledajući ponovljene snimke borbi navedene trojice, iako nijedna pozicija nije bila za osvajanje bodova u sprintu. Tsunoda je bio vrlo žilav, kao da je htio dati do znanja čelnicima Red Bulla da zaslužuje Perezovo mjesto u ekipi.

U zadnjih pet krugova smo pratili borbu Norrisa, Sainza i Leclerca za drugo mjesto. Ferrariji su se malo međusobno borili, pa su malo smanjivali zaostatak za Norrisom. Leclerc je cijelo vrijeme bio unutar sekunde iza Sainza, dok se Sainzov zaostatak iza Norrisa vrtio između 0.8 i 1.3 sekunde.

Zadnja dva kruga su protekla u velikoj borbi Norrisa i dva Ferrarija. U zadnji krug su ušli unutar sekunde. U prvom zavoju zadnjeg kruga Norris je pogriješio i izgubio poziciju od Sainza. Zatim je Leclerc pokušao napraviti isto i napasti Norrisa. Norris je previše griješio, no i Leclerc je isto griješio te je Norris preživio taj napad. Sva ta borba za drugo mjesto je Verstappenu olakšala osvajanje još jedne sprint pobjede ispred Sainza, Norrisa i Leclerca.

Objava Max Verstappen pobjednik sprinta u Austinu! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Tomislav Radić