Petak na Velikoj nagradi Nizozemske izgledao je vrlo dobro za Williams i Alexandera Albona. Nakon što je oba slobodna treninga završio među pet najbržih, Tajlanđanin kaže da je za nastavak vikenda optimističan.

Generalno, mogli bismo reći da su rezultati slobodnih treninga na stazi Zandvoort bili prilično neobični. U gornjem dijelu poretka vidjeli smo neke vozače koji rijetko zalaze u taj prostor, dok su neki od nominalnih favorita pomalo zakazali. Ili nisu željeli pokazati za što su sposobni. Realnu sliku dat će subotnje kvalifikacije, kao i obično.

Jedan od vozača koji je ugodno iznenadio je Alexander Albon. Imao je on i ranije ove sezone puno dobrih nastupa u ne tako dobrom Williamsu, a u petak je pokazao da se odlično snalazi u Nizozemskoj. Na prvom slobodnom treningu imao je peto vrijeme, a onda na drugom otišao još dvije stepenice više i smjestio se na treću poziciju. Bio je tek četvrt sekunde sporiji od Landa Norrisa i Maxa Verstappena.

O svom prvom danu na VN Nizozemske Albon je rekao: “Vrlo dobro, ali vidjeli smo to i prije. Mi ne znamo što rade svi ostali. Iskreno, moram reći da je osjećaj u bolidu bio dobar. Od trenutka kad smo krenuli na stazu na prvom treningu osjećao sam se dobro u bolidu.”

“Simulacija utrke na prvom je treningu izgledala u redu, na drugom možda malo manje. To je pomalo iznenađujuće. Siguran sam da će svi napraviti veliki korak naprijed u subotu, ali mi ćemo pokušati zadržati ovu poziciju.”

Definitivno treba očekivati da će u subotu vozači Mercedesa, Ferrarija i Fernando Alonso u Aston Martinu konkurirati za Top 5. Albon naglašava da će razlike opet biti vrlo male, što znači da i najmanja pogreška može imati ogroman utjecaj na rezultat. Također, promet bio mogao biti veliki problem u kvalifikacijama.

“Neki su najvjerojatnije vozili s više goriva, no bez obzira na to, za nas je bio dobar dan, svejedno jesmo li bili lakše ili što god da smo bili. I dalje imamo dobru brzinu. Bit će vrlo tijesno jer ovdje je uvijek tako. Ja nisam pesimističan, zapravo sam prilično optimističan.”

“S prometom će biti teško, to je uvijek bio problem ovdje. Gume morate štedjeti, a kad to činite, stvara se problem s prometom na stazi. Zbog toga morate biti budni. Čak i u izlaznim krugovima ili pri povratku u boks, morate biti na oprezu”, objasnio je Albon.

Williams drži sedmo mjesto u poretku konstruktora, no svaki osvojeni bod za momčad iz Grovea od velikog je značaja. Stoga, bilo kakav plasman u prvih deset predstavljao bi fantastično otvaranje drugog dijela sezone.

Objava Albon: Ne znamo što su drugi radili, ali ja sam optimističan pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak