Unatoč lošijem početku sezone, Allison smatra da će zamjena radnih mjesta između njega i Elliota donijeti potrebnu snagu da se Mercedes vrati u vrh.

Kao što smo već imali prilike izvještavati, nakon 20 mjeseci rada, James Allison i Mike Elliott, zamijenili su svoja radna mjesta u Mercedesu uslijed ne baš dobre dvije godine za njihovu momčad. Evidentan je pad momčadi iz Brackleya, a u promjenama vide neku nadu da će se vratiti u borbu za vrh. Govoreći za F1 Nation Podcast u svom prvom intervjuu otkako se vratio na ulogu tehničkog direktora, Allison je objasnio proces donošenja odluka i ponudio svoje mišljenje o Mercedesovom W14.

”Ovdje u Brackleyu smo malo preispitivali sami sebe pa smo Mike i ja zaključili da on i ja sami možemo dobro pokriti teren. No, možda sam ja prikladniji za kratkoročnu borbu s bolidom u prvenstvu, a on je puno bolji šahist od nas dvojice i bolje će se snaći na poslu koji sam ja prethodno obavljao kao glavni tehnički direktor. Malo smo se zamijenili i došli smo do nečega što smatramo da će općenito predstaviti bolji stroj za borbu”, rekao je Allison o svojoj zamjeni s Elliottom.

Unatoč tome što je Mercedes odlično odvozio utrku u Australiji, s Lewisom Hamiltonom na drugom mjestu, postavlja se pitanje kako to da su se nakon dobre utrke odlučili za promjene, a Allison je imao odgovor i na to pitanje, rekavši da se mora gledati šira slika, a ne samo određeni vikendi.

”Odluka se temeljila na razboritoj procjeni onoga na što smo nas dvojica spremni. Općenito smatramo da se ukupna borbenost momčadi maksimizirala ovom zamjenom uloga. Hajdemo se nadati da je Melbourne samo prvi korak u oporavku koji će nam omogućiti da postanemo konkurentniji iz vikenda u vikend.”

James Allison

Allison je priznao da mu treba vremena da se potpuno uhoda u svakodnevne detalje samog programa, ali smatra da će on i Mike igrati najbolju moguću ulogu u vremenu koje je pred njima.

‘Bio sam manje uključen nego što sam bio kao tehnički direktor. Više sam manevrirao oko bolida za 2026. nego oko sadašnjeg”, rekao je Allison i nastavio:

”To svakako zahtijeva značajan napor da se uhodam u sve. Ne samo u regulativu, već u cjelokupnu tvornicu i trkački tim i sve što trenutno igra ulogu u borbi za prvenstvo. No, sve to je uzbudljivo, zabavno i zanimljivo, te mi je zadovoljstvo u potpunosti se uključiti u to.”

Allison smatra da je W14 pouzdan i da je to dodatna snaga uz Hamiltona i Russella za volanom bolida i napominje da je njihov bolid pouzdaniji od većine onih koji se trenutno nalaze na gridu.

”Dovoljno je nježan prema gumama, ali nije tako dobar kao bolidi koje smo napravili u prošlosti. Ima veću potisnu snagu od većine bolida na gridu, ali nedovoljno.”

”Njegove karakteristike upravljanja imaju nedostataka i na njima svakako treba poraditi, ali ništa od ovoga nije neko novo otkriće. Većinu vikenda razgovaramo o tome i to je dio onoga što ova momčad treba riješiti kako bismo vratili pobjednički materijal u naše ruke.”

No, unatoč ovim promjenama, razlika u radu između Allisona i Elliotta bit će vidljiva tek na bolidu koji se priprema za sljedeću sezonu. Teško je za vjerovati da će se nekakve velike promjene dogoditi u ovoj godini jer vremena je malo, ali ostaje nam za vidjeti što su smislili u taboru Mercedesa.

Objava Allison: Zamjena uloga čini Mercedes boljim pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija