Fernando Alonso ne vjeruje da će Williams u ostatku sezone biti ozbiljna prijetnja Alpineu. Williams, posebice George Russell, pokazali su odličan tempo u utrkama na Red Bull Ringu. Dvostruki svjetski prvak dobre rezultate Williamsa prepisuje konfiguraciji staze.

Russell je na VN Štajerske bio na osmom mjestu prije kvara na pogonskoj jedinici zbog kojeg je odustao iz utrke. Vikend poslije, i dalje u Austriji, Alonso i Russell našli su se u možda najboljoj borbi utrke.

Španjolac je nakon upropaštenih kvalifikacija u utrku krenuo tek s 14. mjesta. Alonso se kroz utrku probio nekoliko mjesta, a u završnoj fazi utrke je dostigao desetoplasiranog Russella. Njihova borba je trajala nekoliko krugova, a na kraju je Alonso zgrabio posljednji bod.

U Alpineu, ipak, ne vjeruju da je Williams napravio realan napredak u odnosu na Alpine koji iz vikenda u vikend konkurira za osvajanje bodova. Ovu tezu podržava i činjenica da je Russell imao jako dobar vikend u Austriji i u 2020, kada se kvalificirao jednom 11.

“Vjerujem da su postigli mali korak unaprijed, ali pogledali smo prošlu godinu u Austriji – krenuli su 11., tako da se čini da je ovo staza gdje imaju vrlo dobre nastupe,” rekao je Alonso.

“Vjerujem da trebamo pričekati još nekoliko utrka da vidimo jesu li brzi ili nisu. Prvi su vikend u Austriji bili bliže nama nego drugi. Sretan sam s napretkom u te dvije utrke, na nama je da to prenesemo u Silverstone.

Ako možemo ponovit ovakve performanse, završit ćemo u prvih sedam ili osam, a to je sigurno korak unaprijed.

Fernando Alonso o borbi s Williamsom u Austriji

Alonso je na posljednje četiri utrke završio u bodovima, a najbolji rezultat sezone ostvario je na VN Azerbajdžana, gdje je završio šesti. Jedino Lando Norris i Sergio Perez trenutno imaju duži niz uzastopnih plasmana u bodovima.

Očito je kako je Španjolac pronašao svoj tempo u Alpineu nakon povratka u sport. Jasno je da primarni fokus Španjolca i Alpinea leži u budućim godinama. Iz tih razloga, Alonso naglašuje da momčad nije postavila čvrste ciljeve za sezonu 2021.

“U drugom dijelu godine naš će fokus biti preusmjeren za 2022. Mnoge momčadi će sav svoj trud uložiti za 2022, stoga će naši rezultati više ili manje biti u idućim utrkama.

“Nema jasnih ciljeva u smislu prvenstva vozača i konstruktora. Čini se da smo se smjestili tu gdje jesmo. Borit ćemo se s AlphaTaurijem i Aston Martinom za peto mjesto, sigurno.”

“Ali vjerujem da se sada više radi o izgradnji momčadske strukture. Cilj je poboljšanje rada u boksu, na strategiji, na potrošnji guma i druge stvari kako bi mogli biti što spremniji za 2022. Što se tiče bolida, na tvornicama je da proizvedu najbolji paket. Ali ovdje na stazi, moramo optimatizirat sve stvari i biti što bliže savršenstvu,” kaže detaljni Alonso.

Objava Alonso nakon Austrije vjeruje da okršaji s Alpineom nisu realan domet za Williams u 2021. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1
Author: Luka Tunjić