Nakon izvrsnog rezultata u kvalifikacijama za VN Turske, Fernando Alonso prognozirao je kaotičnu kišnu utrku, a upravo mu se takva i dogodila dan kasnije. Sada žali što zbog vremena i sudara u prvom krugu nije uspio iskoristiti sav potencijal svog bolida.

“Sigurno će sutra kišiti, zavladat će totalni kaos i imat ćemo ludu utrku baš kad nama ne treba.”

Fernando Alonso nakon kvalifikacija

Ako za neke druge vozače utrka unatoč kiši i nije bila toliko kaotična, za Fernanda Alonsa definitivno jest, pogotovo njezin početak. Već u prvom zavoju imao je kontakt s vozačem AlphaTaurija, Pierreom Gaslyjem, zbog kojeg je Francuz kažnjen vremenskom kaznom od pet sekundi. Kad se nakon piruete vratio u akciju i pokušao zaraditi poneku poziciju, dogodio mu se kontakt s Mickom Schumacherom za koji je sam bio odgovoran te je i na njegovu adresu sletjela “čestitka” iz sudačkih odaja. I na njoj je pisalo +5 sec.

Ti su događaji itekako kompromitirali utrku za Alpineovog Španjolca i završio je na slabom 16. mjestu. Jednostavno, ništa se nije odvijalo njemu u prilog te nedjelje u Istanbulu.

“Mislim da je to bila baš nesretna utrka za nas. Kvalificirali smo se tako dobro, na petu poziciju prvi put ove godine, a bili smo peti samo 200 metara. Nakon toga smo već gledali u krivom pravcu. Šteta zbog toga i mislim da sreća nije uz nas ove godine. Našao sam se na 17. mjestu i više se ništa nije dogodilo u utrci. Bilo je posve dosadno iza svih, a nadam se da nas onda bolja sreća čeka u sljedećoj godini.”

“Frustrirajuće je što kad mi nismo kompetitivni, onda se vozi dosadna utrka, a kad jesmo kompetitivni, onda imamo ludo vrijeme i lude se stvari događaju. Ove smo godine bili nešto manje kompetitivni na intermedijima, a ovdje se cijela utrka vozila u tim uvjetima, tako da trebamo popraviti našu razinu na toj smjesi. Međutim, ovo je bilo baš frustrirajuće i razočaravajuće.”

I dok za Gaslyjevu kaznu Alonso i nije bio siguran je li ispravno dodijeljena, budući da su se tri bolida našla kotač uz kotač na mokroj stazi u prvom zavoju, svoju kaznu za sudar sa Schumacherom je prihvatio.

“Došlo je do dodira, nažalost on se izvrtio, a ja sam dobio kaznu. Prihvaćam to, naravno. Žao mi je što sam imao sudar s njim. To se dogodilo samo zato što sam se našao na 14. mjestu, gdje nisam trebao biti, ali sreća nas baš zaobilazi u širokom luku ove godine”, komentirao je Fernando.

U poretku vozača ostao je deseti, ali sada ima 16 bodova zaostatka za Gaslyjem. Konstruktorski, Alpine je još uvijek ispred AlphaTaurija, ali razlika je smanjena na 12 bodova.

Objava Alonso: Sreća nas zaobilazi u širokom luku pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1
Author: Igor Šestak