Unatoč mnogim glasinama oko tužakanja između Red Bulla i Mercedesa ovog vikenda, treći slobodni trening dočekan je uz mirno subotnje prijepodne. U 15:00 voze se kvalifikacije za VN Katara, a najbrži uoči te sesije bio je najbrži i na drugom slobodnom treningu – Valtteri Bottas.

Treći slobodni trening je vožen po danu za razliku od noćnog drugog slobodnog treninga. Samim time je manje relevantan za utrku, a momčadi su ga iskoristile za pripremu kvalifikacija.

Prvi su na stazu izašli vozači Haasa, ali Nikita Mazepin morao je zaustaviti bolid odmah po izlasku iz bokseva. Pošto se radilo o dosta opasnom mjestu, nastavili su uvjeti crvene zastave. Nikita je javio momčadi da zvuk bolida nije zvučao ispravno. Mehaničar su došli po njegov bolid i odgurali ga natrag do garaže. Podsjetimo, Mazepin jučer nije vozio drugi slobodni trening jer su mu mijenjali kompletnu šasiju zbog oštećenja bolida na prvom slobodnom treningu. Nakon 10 minuta trajanja treninga, još uvijek je bilo relativno mirno na stazi. Izašao je još Esteban Ocon u Alpineu i prvi postavio neko vrijeme od 1:24.864, koje je kasnije spustio na 1:24.580.

Nakon 20 minuta trajanja treninga počela je većina vozača s izlaskom na stazu. Lewis Hamilton u Mercedesu postavio je tada najbrže vrijeme, 1:23.950, a odmah iza njega po vremenu kruga bio je momčadski kolega Valtteri Bottas. No, Fernando Alonso u Alpineu to spušta na 1:23.904 na medium komponenti guma. Pierre Gasly u AlphaTauriju se na kratko izvrtio u drugom zavoju, ali se bez problema okrenuo u pravi smjer i nastavio voziti. Nakon 25 minuta treninga, na stazu je napokon izašao i Max Verstappen, a opet se dosta radilo na zadnjem krilu njegovog bolida. U međuvremenu, Hamilton je spustio vrijeme na 1:23.152.

Ipak, točno na polovici treninga Max to spušta na 1:23.121. Saznali smo i da se na bolidu Nikite Mazepina mora zamijeniti jedinica za kontrolu motora. Mercedesi ipak to prvi spuštaju ispod 1:23. Prvo Hamilton, pa i Bottas na 1:22.573, ali vozili su s različitim mapama rada pogonske jedinice. Ferrariji su s 25 minuta do kraja treninga suvereno vladali trećim mjestom po brzini bolida. Leclerc i Sainz kasnili su nešto manje od 8 desetinki sekunde za vodećim Mercedesima. Gasly je napravio solidno vrijeme kruga, ali mu je vrijeme kruga izbrisano zbog prekoračenja granica staze u posljednjem zavoju.

S 15 minuta do kraja treninga opet se uvelike radilo na stražnjem krilu Maxovog bolida, točnije pokretačem pomaka krila kojim se omogućuje DRS. Leclerc se na istom mjestu gdje i Gasly na kratko izvrtio i vratio na stazu (drugi zavoj). Na istom mjestu nešto kasnije izvrtio se i Schumacher. S 10 minuta do kraja treninga, Lewis spušta najbrže vrijeme na 1:22.388 na najmekšoj komponenti guma, ali ubrzo njegov momčadski kolega to spušta i na 1:22.310. Sergio Perez pokušao je pratiti taj tempo, ali bio je oko pola sekunde sporiji od Mercedesovog dvojca. Max se dvije minute do kraja treninga uspio približiti s zaostatkom vremena kruga od 0.341 sekundi.

Objava Bottas najbrži uoči kvalifikacija u Losailu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic