Japanski je proizvođač u suradnji s Red Bullom došao do titule u Svjetskom prvenstvu Formule 1, a Jenson Button smatra da McLaren nije trebao onako prekinuti suradnju s Hondom na kraju 2017.

Hondin povratak dogodio se 2015. kroz suradnju s McLarenom, no umjesto bajke koja bi podsjetila na neka slavna vremena te suradnje, dogodio se totalni debakl. Suradnja je prekinuta nakon tri tmurne i rezultatski neuspješne sezone. McLaren je tada prešao na Renaultovu pogonsku jedinicu, a Honda ušla u partnerstvo prvo s Toro Rossom, a onda godinu kasnije i s Red Bullom.

Ta je priča doista imala sjajan rasplet jer je Max Verstappen s bolidom Red Bull Honde osvojio naslov prvaka svijeta u velikoj borbi protiv Lewisa Hamiltona i Mercedesa. Prva je to titula za Hondu nakon 1991. godine, kada su se za osvajanje prvenstva pobrinuli McLaren, Honda i Ayrton Senna.

Iako je Honda često ulazila i izlazila iz Svjetskog prvenstva Formule 1, Jenson Button je jedan od vozača koji ima dosta iskustva i vremena provedenog uz tu marku. Vozio je za tvorničku momčad Honde od 2006. do 2008, a bio je i u McLarenu tijekom tih neuspješnih sezona 2015. i 2016.

“S njima je započet taj projekt [V6 hibridnih motora] i nije im bilo lako. U hibridnoj su se eri mučili kad su tek došli. Bilo je očito da su nekoliko godina u zaostatku za svima ostalima i bilo je puno problema s pouzdanošću.”

“No, mislim da je šteta što McLaren nije ostao uz njih. Bilo im je vrlo lagano uperiti prstom kad nisu bili kompetitivni i uperili su u najnepouzdaniji dio, a to je bio motor. Međutim, krenuli su dalje i surađujući s momčadi kakva je Red Bull, uz njihovo iskustvo, čini se da su pronašli stvarno dobro partnerstvo.”

“Lijepo je bilo vidjeti da Honda opet pobjeđuje jer njihova zadnja pobjeda prije ere s Red Bullom bila je ona moja iz 2006. To je jako puno vremena u našem sportu”, rekao je Button.

Nažalost, pobjednička sezona s Red Bullom i Verstappenom za Hondu je opet bila i oproštajna od Formule 1. Japanci napuštaju Svjetsko prvenstvo, a Red Bull preuzima njihovo intelektualno vlasništvo i nastavlja sam raditi pogonske jedinice i motore kroz svoj novi ogranak – Red Bull Powertrains.

“Oni su tako strastveni oko utrkivanja i šteta je da opet odlaze”, komentira Button novo Hondino povlačenje iz Svjetskog prvenstva. “Na neki način imam ideju koliko troše na ovo i to je puno novca pa shvaćam zašto žele otići. Vrijeme je. No, imali su fantastičnu godinu u sportu i to je lijepo za njih jer stvarno nisu imali lagodnu vožnju na tom putovanju.”

Objava Button: Šteta što McLaren nije ostao uz Hondu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak