Šef momčadi Williams, Jost Capito, kaže da momčadi Formule 1 ne bi trebale čekati propise FIA-e da ih usmjeri prema budućim ciljevima održivosti, već da moraju provoditi vlastite inicijative.

Momčad iz Grovea pokrenula je vlastiti program održivosti, s jasnim ciljem da počne pozitivno utjecati na klimu do 2030. godine.

Strategija održivosti Williams Racinga sastavljena je uz podršku vanjskih stručnjaka. Momčad se namjerava pozabaviti širokim rasponom područja. To uključuje smanjenje emisije ugljika iz prometa i putovanja osoblja, te smanjenje otpada i stvaranje vlastite energije u vlastitoj bazi i pogonima.

Williams je prva pojedinačna momčad koja je dio procesa UN-ovog sportskog programa za klimatske akcije. U studenom 2019. iz Formule 1 su najavljeni planovi koji uključuju ugljičnu neutralnost do 2030. godine.

Upitan o potencijalnoj ulozi propisa FIA-e u postizanju ciljeva održivosti, poput eventualne predložene zabrane korištenje aerotunela koji troše mnogo energije, Capito je rekao da bi timovi trebali slijediti vlastite puteve, kao i podržati raznolike inicijative u F1.

“Siguran sam da će doći do ovih rasprava. Ali, mi ne sjedimo čekajući dok se ove rasprave ne pokrenu.”

“Uspijevamo. Zato smo tijekom šest mjeseci razvijali vlastitu strategiju s prilično inteligentnim ljudima, ne samo unutar momčadi, već i sa stručnjacima izvan Williams Racinga koji su nas podržali u razvoju ove strategije”, rekao je.

Capito je također priznao da svi sudionici imaju svoju ulogu u postizanju zajedničkih ciljeva održivosti. Na primjer, timovi se također oslanjaju na energetsku infrastrukturu na trkačkim stazama koje posjećuju.

“Cilj jest tek 2030. Ali, zato moramo početi sada. Ako imamo plan da tamo budemo 2030., moramo se potruditi i početi s tim programima sada, a ne samo čekati da se sve servira”, objasnio je Capito.

Objava Capito: Momčadi bi trebale same poraditi na održivosti pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1
Author: Igor Vukajlovic