Aston Martin je već pretrpio udarac zbog odsutnosti Lancea Strolla s testiranja u Bahreinu, a stvari se nisu puno popravile ni kada je AMR23 izašao na stazu prvog danja testiranja…

Problem na elektronici zaustavio je Aston Martin već na početku prvog dana predsezonskih testiranja u Bahreinu, dok je Felipe Drugovich mijenjao ozlijeđenog Lancea Strolla. Ponovimo, Kanađanin je imao nesreću na biciklu tijekom priprema za nadolazeću sezonu, a i sudjelovanje na otvaranju sezone idućeg tjedna također je upitno.

Drugovich, trenutni prvak Formule 2, debitirao je u novom AMR23 na stazi Bahrein International Circuit u četvrtak, no, nakon što je prvi put napustio boks, zaustavio se na stazi zbog očiglednog tehničkog problema, što je i on sam kasnije potvrdio. Dogodio se kvar na elektronici.

“Imali smo nekoliko problema s elektronikom, odnosno samo jedan, ali popravak je prilično potrajao. Nakon toga smo krenuli, odradili puno testova za momčad, a bilo je to uzbudljivo za mene. Jasno, moram poželjeti brz oporavak Lanceu, ali dok sam ovdje, pokušat ću pomoći momčadi”, rekao je Brazilac.

Drugovich je, nakon što su mehaničari osposobili bolid, uspio odraditi 40 krugova na stazi. Rekao je da se osjećao dobro u bolidu te da to predstavlja korak naprijed u odnosu na bolid iz 2022. godine, koji je vozio na slobodnom treningu prošlogodišnje Velike nagrade Abu Dhabija i na postsezonskom testiranju.

Aston Martin je već ranije pretrpio udarac zbog Strollove odsutnosti, a sada se susreo i s tehničkim problemima tijekom prvog dana testiranja. Međutim, unatoč svim problemima, Drugovich je uspio dati neke pozitivne povratne informacije o novom bolidu.

Šef momčadi, Mike Krack, želio je umanjiti značaj Strollove nesreće, navodeći da je izostanak s testiranja preventivne prirode, ali nije otkrio nikakve druge pojedinosti o ozljedama Kanađanina.  

“Trenirao je, pokušavao je poboljšati svoju fizičku spremu prošlog tjedna, pa je vozio bicikl. Doživio je manji incident, ozlijedio se, i iz preventivnih razloga odlučili smo da je bolje pričekati malo da bi bio spreman za sljedeći tjedan”, dodao je Krack.

Krack nije želio otkriti težinu Strollove ozljede, navodeći da je to osobna stvar i da želi poštivati njegovu privatnost. Ipak, naposljetku je otkriveno da se radi o ozljedi ruke, odnosno zgloba šake. Šef momčadi bio je neodređen kad su ga pitali hoće li 22-godišnji Brazilac dobiti još jednu vožnju, kako bi se pripremio za potencijalni nastup na Velikoj nagradi Bahreina.

“On je odradio jutarnju sesiju. To je također nešto što mislim da kao momčad morate napraviti kako biste pokrili sve mogućnosti. Još nismo donijeli konačnu odluku o tome kako ćemo nastaviti idućih nekoliko dana, o tome ćemo odlučiti u idućim satima”, rekao je Krack.

Drugovich je predao popodnevnu sesiju u Sakhiru novom vozaču Aston Martina Fernandu Alonsu, no ni na njegovom redu za testiranje nije sve išlo glatko i morao je određeno vrijeme provesti u garaži dok su mehaničari provjeravali podnicu bolida. Španjolac je nakon početnih problema postavio vrijeme 1:32,866 – samo 29 tisućinki sporije od vremena koje je postavio Max Verstappen.

Iako vremena postavljena na testiranjima nisu relevantna u ovoj fazi priprema za sezonu, momčad iz Silverstonea predstavila je proizvod svog mukotrpnog rada, a hoće li to što su predstavili biti dovoljno da bi došli u poziciju za plasman na postolje, ipak ćemo morati pričekati nešto više od tjedan dana.

U četvrtak navečer iz Aston Martina je stigla potvrda kako će u petak na testiranju voziti samo Alonso, dok raspored za subotu još nije objavljen.

Objava Drugovich objasnio uzrok kvara na testiranju, u petak vozi samo Alonso pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija