Ferdinand Piëch više nije glavni u Volkswagenu

Moć je prolazna stvar, toga bi trebali biti svjesni svi oni koji ju imaju. To je na svojim leđima proteklog vikenda osjetila i dosadašnja alfa i omega Volkswagena Ferdinand Piëch kojeg su svrgnuli vlastiti podanici. Prošlotjedno “kačenje” s Martinom Winterkornom obilo se Piëcheu o glavu te je vladar Volkswagenova carstva nakon dvadeset godina vladavine morao ustuknuti podvijenog repa…

Ferdinand Piëch nije više direktor Volkswagena. Unuk Ferdinanda Porschea i tvorac Porscheova modela 917 spasitelj je branda iz Wolfsburga, a za njegove ere ovaj je proizvođač automobila postao jedan od najjačih na svijetu. Pod Piëcheom Volkswagen je kupio Bentley, Ducati, Lamborghini, MAN, Porsche, Scaniju i Škodu i vrijednost branda povećao za 15 puta. Sve to ostat će upisano u povijesne knjige branda pod njegovim imenom, no sve navedeno nije ga uspjelo spasiti od neopozive ostavke koju je podnio proteklog vikenda.

Nije poznato zbog čega se Piëch u medijima okomio na svojeg dugogodišnjeg prijatelja Winterkorna. Njegov istup nimalo se nije svidio članovima upravnog odbora Volkswagen grupe koji su na hitno sazvanoj sjednici dali podršku Martinu Winterkornu i Ferdinandu Piëchu rekli zbogom. Sve je kulminiralo protekle subote kada je nakon višesatnih razgovora u blizini Wolfsburga 78-godišnji Piëch podnio neopozivu ostavku. Za njim iz Volkswagena odlazi i njegova žena Ursula Piëch koja je posljednjih tri godine sjedila u upravnom odboru tvrtke.

Piëcheovo mjesto na čelu Volkswagen grupe privremeno će preuzeti Berthold Huber. Osim što će on predsjedavati upravnim odborom 4. i 5. svibnja kada su na rasporedu sastanak nadzornog odbora i godišnji sastanak ključnih ljudi grupacije Huber će biti zadužen za pronalaženje novog direktora Volkswagena.

Ferdinand Piëch više nije glavni u Volkswagenu je članak na AutoMotoPortalu. Pravila korištenja RSS feedova