Max Verstappen osvojio je svoju drugu titulu svjetskog prvaka na bizaran način u nedjelju na Velikoj nagradi Japana, saznavši to tek za vrijeme intervjua nakon što su suci Leclercu dodijelili vremensku kaznu jer je nepravedno stekao  prednost u borbi sa Sergiom Perezom u zadnjem krugu.

Leclerc je pod kočenjem uletio duboko u Casio Triangle u posljednjem krugu, koristeći područje za izlijetanje da bi prošao kroz zavoj. Ostao je ispred Pereza dok su prelazili ciljnu liniju, ali incident je brzo istražen.

Odluka redara da Leclercu dodijele kaznu od pet sekundi spustila je Leclerca na treće mjesto, što je značilo da je Verstappen osigurao prvenstvo, s punim bodovima koji su dodijeljeni unatoč tome što je utrka jedva završila 50% udaljenosti u skladu s propisima.

Šef momčadi Ferrari Mattia Binotto rekao je da je vrlo iznenađen i jako razočaran presudom, ističući da je FIA-i trebalo dugo da donese odluku o sankciji Sergia Pereza pošto je ostavljao razmak za više od 10 duljina bolida iza sigurnosnog automobila u Singapuru prije tjedan dana.

“Prije svega, čestitke Maxu na tituli.”

“Sedam dana nakon Singapura, gdje je Perezov prekršaj trajao i po nekoliko zavoja kroz više krugova, sucima je trebalo toliko dugo da se odluče i onda još nakon utrke, morali smo čuti od vozača opravdanja kako bi se donesla jednostavna odluku koja je u biti bila odmah jasna. Danas su to isto odradili u nekoliko sekundi.”

“Iznenađen sam tako različitim ponašanjem između Singapura i ovdje, nakon samo nekoliko dana razlike. Po našem mišljenju, Charles nije stekao prednost. Bio je ispred, ostao je ispred, ima zaostatak, zadržao je isti zaostatak. Dakle, još uvijek je sporno, ali tako su oni odlučili, što ćemo prihvatiti”, rekao je Binotto.

Binotto je rekao da je razlika u postupanju od strane FIA-e bila vrlo frustrirajuća za vidjeti u razmaku od samo sedam dana, posebno jer nije bilo šanse razgovarati s Leclercom u Japanu prije donošenja odluke:

“Ako idete izravno prema odluci jer su one očite, kao što bi trebale biti, tada je najmanje pet sekundi kazne u Singapuru trebalo dati odmah. To bi nam dalo priliku da tada upravljamo puno drugačije situacijom, i to je mogla biti potencijalna pobjeda. Dakle, frustriran sam i razočaran time.”

Suci su u svom izvješću naveli da, iako Leclerc nije stekao poziciju, i dalje se smatra da je stekao trajnu prednost. Ova odluka uzima u obzir brojne sastanke vozača na kojima su direktori utrka savjetovali da bi se prednost smatrala stečenom ako siđete sa staze i vratite se na istu poziciju dok je branite.

Objava Ferrari: Razočarani smo različitim ponašanjem sudaca pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic