Tijekom Velike nagrade Španjolske moglo se čuti određene izjave kojima je izražena sumnja u regularnost stražnjih krila na bolidima Red Bulla, a FIA je odlučila uvesti nove testove, kako bi osigurala da nema varanja.

Lewis Hamilton podigao je dosta prašine sljedećom izjavom: “Red Bull je stvarno brz na pravcu. Imaju to savitljivo krilo na stražnjem dijelu bolida koje su koristili i koje im sigurno donosi barem tri desetinke.”

Svjetski je prvak tom izjavom jasno sugerirao da bolid Red Bulla nije u skladu s pravilnikom jer članak 3.8 tehničkog pravilika zahtjeva da sve aerodinamičke komponente na bolidu budu dobro pričvršćene za bolid te da u odnosu na bolid moraju biti nepokretljive.

Reakcija FIA-e bila je prilično brza pa je Nikolas Tombazis, FIA-in glavni čovjek za tehnička pitanja u natjecanjima bolida jednosjeda, momčadi obavijestio kako će se od idućeg mjeseca provoditi novi testovi stražnjih krila, kojima će biti utvrđeno jesu li krila dovoljno čvrsta pod opterećenjem.

Također, FIA će koristiti snimke s kamera na bolidima, koje će pratiti dolazi li do savijanja krila pri velikim brzinama, a momčadi su dužne postaviti 12 markera na određena područja stražnjih krila, kako bi se ista mogla podvrgnuti analizama.

Upućujući obavijest o novim testovima, FIA nije navela da je bilo koja od momčadi kršila pravila, a tijekom prvog mjeseca novih testiranja tolerirat će odstupanja do 20 posto od zadanih vrijednosti.

Inače, Hamiltonove izjave ovako je komentirao šef Red Bullove momčadi, Christian Horner: “Vidio sam taj komentar. Naravno da je naš bolid detaljno pregledan i potvrgnut svim testovima koje bolid mora proći. U FIA-i su sasvim zadovoljni bolidom, koji je prošao sve te prilično stroge testove, pa sam bio malo iznenađen vidjevši njegove komentare. No, to je nešto što mi je Toto već ranije spomenuo, tako da sumnjam da se radi o Lewisovom mišljenju. Vjerojatno je došlo od nekoga drugoga.”

Objava FIA uvodi nove testove regularnosti stražnjih krila na F1 bolidima pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1
Author: Igor Šestak