Ove zime nema mira na stazi Spa-Francorchamps, no nemir ne unose jurilice na četiri kotača, već teška mehanizacija kojom se preuređuju određeni dijelovi staze.

Jedan od razloga zašto su određene nadogradnje pojedinih segmenata bile potrebne je zastarjela infrastruktura, no glavni povod ovim radovima ipak je bio dogovoreni povratak motocikala na Spa-Francorchamps.

Početkom srpnja na toj će se stazi voziti utrka 24 sata Spa u sklopu FIM Svjetskog endurance prvenstva, a za to je potreban FIM-ov “grade C”. Da bi staza zadovoljila sve uvjete za dobivanje te licence, nužno je bilo preurediti izletne zone.

Kako napreduju radovi na uređenju staze, Belgijci su se pohvalili na društvenim mrežama…

Inače, radovi su počeli 15. studenoga, a obnovu s 80 milijuna eura sponzorira belgijska vlada. Ne mijenja se sama konfiguracija staze, već se pretežno sređuju izletne zone i prostori oko same staze, kojima je potrebno određeno osvježenje.

Tako se oko prvog zavoja La Source povećava izletna zona, a dodaje se i šljunčana klopka. Također, osvanut će na tom dijelu nova tribina za koju kažu da će biti “bolje integrirana u okoliš”.

Promjene će doživjeti i najpoznatiji zavoji Eau Rouge i Raidillon, a tim bi se zahvatima trebala povećati sigurnost utrkivanja. Posljednjih se godina na tom dijelu staze dogodilo mnogo teških nesreća, a nažalost fatalne je posljedice imala ona u Formuli 2, kad je život izgubio Anthoine Hubert.

Proširuju se izletne zone na svim segmentima ove kombinacije zavoja, a na vrhu Raidillona gradi se natkrivena tribina s 4600 sjedećih mjesta i VIP ložama. Trebala bi biti završena do kraja travnja.

Još se proširuju izletne zone zavoja Les Combes, Malmedy i Bruxelles. Neke asfaltirane dijelove tih izletnih površina zamijenit će šljunčane klopke. Isto će se dogoditi i kod zavoja Blanchimont, gdje se radi i jedna nova servisna cesta.

Velika nagrada Belgije u Formuli 1 na rasporedu je od 26. do 28. kolovoza kao 14. utrka u kalendaru 2022. Vozače će, dakle, dočekati nešto drukčije okruženje u odnosu na ono što su navikli gledati.

Naslovna fotografija: Circuit de Spa-Franchorchamps official site

Objava Foto: Kako napreduju radovi na stazi Spa? pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak