Ljubav istinskih fanova prema Formuli 1 ne poznaje granice, a očito su toga svjesni i timovi pa smo ove godine na Valentinovo imali čak tri premijere.

Mercedes je na Silverstoneu predstavio svoj bolid W11, Kimi Raikkonen odradio je prvu testnu vožnju novog Alfinog bolida C39 na stazi u Fioranu, a za kraj dana – službeno predstavljanje bolida momčadi koja u novu sezonu ulazi s novim imenom, AlphaTaurija.

Scuderia Toro Rosso stvar je prošlosti, a novo ime na gridu Formule 1 je Scuderia AlphaTauri Honda. Novi identitet stigao je po uzoru na Red Bullovu robnu marku, a prvi bolid premijeru je doživio u Hangaru 7 u Salzburgu. Voditelj eventa bio je bivši vozač Formule 1, David Coulthard.

Vrlo brzo na pozornici su mu se pridružili članovi vozačke postave za 2020. godinu, vozači koji su s Toro Rossom završili prošli sezonu – Francuz Pierre Gasly i Rus Daniil Kvjat.

“Uzbuđen sam. Zima je, kao i obično, bila preduga, ali sada kreću testiranja i druge aktivnosti”, rekao je Gasly pa dodao: “Prošlu smo sezonu završili dobro, posebno se to odnosi na postolje u Brazilu. Trebamo nastaviti tako. U momčadi vlada odlična energija i sad samo čekamo izlazak na stazu.”

Kvjat iz prošle sezone također pamti jedno postolje, ostvareno na Velikoj nagradi Njemačke.

“Imao sam postolje i još neke dobre utrke. Želimo da ova godina bude evolucija jako dobre prošle sezone. Ovo večeras je velika stvar za nas. Momčad ima novo ime i predstavit ćemo novi dizajn bolida.”

“Ja sam imao dobru zimu. Zadovoljan sam pripremama za svoju šestu sezonu u Formuli 1. Sretan sam kako je sve prošlo i spreman za početak sezone”, rekao je ruski vozač.

Event u Salzburgu zamišljen je kao kombinacija predstavljanja novog bolida i kolekcije odjevnih predmeta marke AlphaTauri, no ključni je trenutak ipak bilo otkrivanje bolida nazvanog AT01.

Za razliku od Toro Rossa, kojeg su krasile plava i crvena boja, AlphaTauri AT01 kombinira tamno plavu boju, koja dominira stražnjim dijelom bolida, i bijelu boju koja prevladava na prednjem dijelu. Nakon otkrivanja bolida, na pozornicu su, u bijelim trkaćim odijelima, izašli Gasly i Kvjat, u društvu šefa momčadi, Franza Tosta.

“Vrlo smo optimistični pred novu sezonu. Bolid je pokazao odlične rezultate u zračnom tunelu, a Honda je ostvarila veliki napredak u pogledu performansi i izdržljivosti motora. Uvjeren sam da nas čeka uspješna sezona”, rekao je Tost.

“Moramo biti među prvih pet u poretku konstruktora, suparnici će nam biti McLaren, Renault, Racing Point i Haas.”

Kvjat će imati čast u subotu odraditi prvu testnu vožnju novog bolida, filming day u Misanu, a sljedećeg tjedna kreću predsezonska testiranja u Barceloni.