S obzirom na to da je otprije poznato kako uglavnom nisu bili u najboljim odnosima, zanimljivo je bilo ove godine prvi put vidjeti Pierrea Gaslyja i Estebana Ocona kao momčadske kolege u Alpine F1 Teamu. Gasly je govorio o njihovom odnosu, nazvao ga službenim, ali i naglasio da mu to ne smeta.

Pierre Gasly i Esteban Ocon znaju se od djetinjstva i natjecanja u kartingu, a javnosti je poznato kako je njihov odnos imao puno uspona i padova te da se kroz godine stvorilo izraženo rivalstvo. Zbog toga je Gaslyjev prelazak iz AlphaTaurija u Alpine bio prilično intrigantan i mnogi su se pitali kako će funkcionirati momčad, ako će vozači jedan na drugoga gledati preko nišana.

Obojica su naglašavali kako su sazrijeli i da su te neke razmirice iz ranijih faza njihovih karijera stvar prošlosti, ali svejedno se očekivala žestoka borba za status “broja 1” u redovima francuske momčadi. O tom odnosu Gasly je govorio gostujući u podcastu Beyond The Grid.

“Znao sam da neće biti lako, ali u isto vrijeme sam znao da smo odrasli. Bio sam pomalo zabrinut kako će me on dočekati i kako će raditi sa mnom. Znam Estebana jako dugo, tako da znam kako mi funkcioniramo. Imamo različite osobnosti, jednostavno smo dva različita tipa ljudi, ali generalno mislim da smo surađivali stvarno dobro. Mislim da smo shvatili odgovornost koju imamo.”

“Moja glavna briga bila je dobro raditi s njim, pobrinuti se da izvučemo maksimum iz bolida, maksimum iz naše momčadi i da obojica guramo u istom smjeru. Uvijek će biti zdravog rivaliteta, jedan će željeti pobijediti drugoga. Ono do čega mi je najviše stalo je da to ne utječe na evoluciju momčadi i evoluciju bolida.”

“Mi ne provodimo puno vremena zajedno, ali kad dođemo na stazu, tada smo na poslu. Zreli smo, odgovorni i radimo svoje. U pogledu radnog odnosa, između nas je sve vrlo formalno, ali to je sve što mogu tražiti jer na kraju dana, i ja samo želim biti kompetitivan. Znam da me Esteban neće pozvati na večeru, ali to mi je u redu”, kaže Gasly.

Ipak, za njega je to bila značajna promjena u odnosu na prethodne godine, koje je proveo u AlphaTauriju kao momčadski kolega Yukija Tsunode. Gasly je Japancu bio od velike pomoći kad je on tek ušao u svijet Formule 1 i Yuki nije skrivao da mu je teško pao Pierreov odlazak iz ekipe na kraju 2022.

“Odnos s Estebanom je puno drukčiji od onoga što sam imao s Yukijem”, kaže Gasly. “U Austinu sam razgovarao sa Sir Jackiejem Stewartom i čuti priču o njegovom odnosu s Francoisom Cevertom bilo je jako inspirativno za mene. Po tome kako je pričao, mogao sam to poistovjetiti s odnosom kojeg sam imao s Yukijem, na način da sam mu bio velika podrška i pokušavao mu pomoći kad je došao u F1. Imali smo vrlo iskren i zdrav odnos.”

“Sad s Estebanom, obojica se borimo za svoje karijere. Obojica želimo doći do vrha. Obojica želimo biti vođe momčadi. Prihvaćam to i zapravo sam prigrlio taj izazov. Prigrlio sam natjecanje jer na kraju dana, Esteban je vrlo brz i vrlo talentiran vozač. Dokazao je to. To je ono što vam treba od momčadskog kolege, trebate nekoga tko će gurati vas i tko će gurati momčad.”

“Znam koliko me želi pobijediti. U isto vrijeme, on točno zna koliko ja želim pobijediti njega svaki put. Nije to ništa osobno, jer želim pobijediti svih 19 vozača. Da bih pobijedio sve, trebam da me Esteban gura prema naprijed i da tjeramo momčad na poboljšanje bolida. Vjerojatno ovo nije tako uzbudljivo medijima. Nije bilo toliko iskri među nama, priča i drame kao što su ljudi očekivali.”

Prva zajednička sezona Ocona i Gaslyja nije donijela neke velike sukobe, ali na njihovu žalost, nije im donijela niti puno dobrih rezultata. Svaki od njih ima po jedno postolje – Ocon u Monaku, a Gasly u Nizozemskoj. Međutim, Alpine je tek šesti u poretku timova i ima ogroman bodovni zaostatak za McLarenom i Aston Martinom. Pojedinačno gledano, Gasly je imao nešto uspješniju sezonu i do sada je osvojio 16 bodova više od Ocona (62 – 46).

Objava Gasly o odnosu s Oconom: Znao sam da neće biti lako pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak