Na gridu Formule 1 u 2022. godini neće biti nijednog talijanskog vozača. Antonio Giovinazzi izgubio je mjesto u Alfi, no uvjeren je da njegova F1 karijera još nije gotova.

Vodstvo momčadi Alfa Romeo odlučilo je u potpunosti promijeniti vozačku postavu za sljedeću sezonu. Kimi Raikkonen se umirovio, a Antonio Giovinazzi nastupat će u Formuli E nakon što mu nije produžen ugovor. Njihova mjesta popunit će Valtteri Bottas po odlasku iz Mercedesa te novak u Formuli 1, Guanyu Zhou iz Kine.

Giovinazzi se u svojoj kratkoj F1 karijeri ne može pohvaliti nekim posebnim postignućima. Odradio je 62 utrke i osvojio samo 21 bod. Najbolji mu je rezultat bilo peto mjesto u Brazilu 2019. Jasno, tome je doprinijela i nekonkurentnost Alfinih bolida, ali Antonio svojim vožnjama jednostavno nije uvjerio nikoga da zaslužuje novi ugovor.

On je, ipak, uvjeren da je ovo samo ‘doviđenja’ Formuli 1, a nikako ‘zbogom’. Smatra da bi se mogao vratiti, kao što su to učinili neki drugi vozači posljednjih godina.

“Odlazim za sada. Objavio sam na društvenim mrežama moju prvu fotografiju u F1 bolidu, snimljenu kad sam imao tri godine. Moja zadnja fotografija u F1 neće biti iz ove godine. Vidjeli smo već mnoge vozače koji su morali propustiti jednu godinu, a onda su se vratili, poput Estebana Ocona i Alexa Albona.”

“S moje strane, imao sam dvije godine u ulozi rezervnog vozača Ferrarija. To je bilo 2017. i 2018., a onda sam 2019. konačno dobio svoju priliku. Nikad ne znate što će se dogoditi u Formuli 1. Za sada, želim reći hvala svim ljudima koji su me podržavali u protekle tri godine, svim navijačima koji su me podupirali nakon što je objavljeno da odlazim, ali i svim vozačima ovdje u Formuli 1, koji su mi poslali poruke. Bile su to odlične tri godine” kaže Antonio.

U Formulu 1 je došao uz veliki poguranac Ferrarija. Bio je rezervni vozač u Maranellu, dok ga Ferrari nije uspio ugurati u neku od F1 momčadi. Međutim, od iduće godine Alfa nema obavezu držati nekog od Ferrarijevih vozača u svom bolidu, a očito je kako su tu slobodu jedva čekali kako bi napravili željene promjene.

Ferrari ipak nije u potpunosti raskrstio s Giovinazzijem, već ga zadržavaju kao rezervnog vozača za polovicu utrka u idućoj sezoni. Na preostalima će rezerva biti Mick Schumacher. Ne može se baš Giovinazzija smatrati mladim i potentnim vozačem, budući da na leđima već ima 28 godina, no on vjeruje da si može pronaći mjesto za 2023.

“Jedan od mojih sljedećih poteza bit će zadržavanje jedne noge u Formuli 1. I dalje sam dio Ferrarijeve obitelji. Pokušat ćemo realizirati suradnju i sljedeće godine, a važno je zadržati se ovdje pa vidjeti hoće li se pružiti kakva prilika za 2023. Istražujemo to i volio bih nastaviti s njima.”

“Ferrari je bio moja prva obitelj u F1 Paddocku. Oni su me uveli u F2 i dali mi prvu priliku da se priključim momčadi u F1. Za mene je odlično što ću biti s njima i sljedeće godine. To mi je bio jedan od ciljeva.”

Ima pravo na određeni optimizam jer aktualni ugovori na kraju sljedeće godine ističu za više od pola trenutnih vozača, no s druge strane, ove se godine nije moglo naći mjesta niti za F2 prvaka Oscara Piastrija. Standardna F1 priča – puno dobrih (ili financijski dobrostojećih) vozača, a malo trkaćih sjedala.

Objava Giovinazzi: I drugi su vozači pauzirali pa se vratili u F1 pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak