Pobjedom u Kataru, Lewis Hamilton se još malo približio vodećem vozaču u ukupnom poretku, Maxu Verstappenu. Razlika između njih sada je osam bodova, dvije su utrke do kraja, a Mercedes će svome vozaču za sljedeću utrku na korištenje opet dati onaj novi i moćniji motor, korišten u Brazilu.

Hamilton je pobjedama u Brazilu i Kataru došao u poziciju da može sam krojiti svoju sudbinu. Eventualnim pobjedama u preostalim utrkama, osvojio bi svoj osmi naslov prvaka bez obzira na Verstappenov plasman.

Sljedeća utrka vozi se u Saudijskoj Arabiji na potpuno novoj stazi, no predviđanja sugeriraju da bi ta vrlo brza staza također mogla odgovarati Mercedesu. Dodatni adut za Hamiltona bi trebao biti najbolji motor koji mu momčad trenutno može pružiti, onaj s kojim se u Brazilu superiorno probijao sa začelja do prvog mjesta.

“Vidjeli smo prilično velike razlike u performansama na prošlim utrkama, ali pogledamo li stazu u Saudijskoj Arabiji, mislim da bi nam trebala odgovarati”, govori Mercedesov direktor Andrew Shovlin. “Za Lewisa imamo moćniji motor koji će biti u njegovom bolidu i to bi trebalo biti korisno za njega.”

Shovlin je objasnio da Mercedes trenutno ima dvije pogonske jedinice za utrkivanje. Ona moćnija nije korištena na stazi Losail zbog nedostatka ravnih dijelova.

“Ovdje smo imali manje snažnu pogonsku jedinicu u bolidu zbog prirode staze. S te strane smo u dobroj poziciji u ovom trenutku. Sljedeća staza trebala bi odgovarati našem bolidu, no vjerojatno bismo u Austinu rekli da bismo trebali imati dobar set-up i boriti se protiv Red Bulla, a onda su oni imali prednost. Zato uvijek trebamo biti oprezni uoči utrke i ne možemo misliti da će sve ići u našem smjeru.

Hamilton je u Kataru odnio uvjerljivu pobjedu (Photo by Charles Coates / LAT Images)

Toto Wolff bio je prezadovoljan novom pobjedom Lewisa Hamiltona. Hvalio ga je puno nakon Brazila, a u istom tonu komentirao i Britančevu predstavu na stazi Losail.

“Probudili su lava one subote na Interlagosu. Sad je apsolutno tu – brutalan i hladnokrvan. To je ono najbolje od Lewisa i vidjeli smo to već u prošlosti.”

Ovakva su Wolffova očekivanja u pogledu sljedeće utrke: “Staza u Saudijskoj Arabiji trebala bi biti dobra za nas, ali znamo kako je išlo ove godine. Kad mislimo da dolazi dobra staza, znalo se okrenuti na drugu stranu. No, staza ima dugačke pravce, a mi ćemo izvući našu ljutu opremu, naš motor za Saudijsku Arabiju.”

“Nadam se da i Valtteri može biti pri vrhu jer ga trebamo, ali u svakom slučaju, ako svi završe utrku, odluka će padati u Abu Dhabiju.”

Objava Hamilton će u Saudijskoj Arabiji koristiti moćniji motor iz Brazila pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak