Komentirajući incident s Maxom Verstappenom na VN Italije, Lewis Hamilton je izrazio zahvalnost što postoji halo zaštita na bolidima. Osvrnuo se na postupke nizozemskog vozača, kao i na kaznu koju su mu suci odredili…

Ključni događaj Velike nagrade Italije bio je novi incident između dvojice kandidata za naslov prvaka. Lewis Hamilton izlazio je iz boksa u 26. krugu utrke, Max Verstappen jurio po pravcu pa krenuo u napad kroz prvu šikanu. Njegov bolid prošao je preko pasice što ga je malo podiglo, a onda uz dodir sa stražnjim kotačem Mercedesovog bolida lansiran je u zrak.

Opasno je izgledao trenutak u kojem je stražnja guma Red Bullovog bolida prelazila preko vrha Mercedesa i tik iznad Hamiltonove glave, no halo zaštita je u tom slučaju odradila svoj posao. Lewis je kasnije prijavio lagane bolove u vratu, ali prošao je bez ozbiljnijih ozljeda. Ovako je naknadno komentirao cijeli slučaj i rekao što ga je iznenadilo…

“Definitivno nisam mislio da će Max izgubiti kontrolu na pasici i zabiti se u mene. Gledajući snimku, očito je da se sve dogodilo vrlo brzo. Dok sam još bio u bolidu, razmišljao sam samo o tome koliko pozicija gubim. Pokušavao sam pokrenuti bolid, ali nije se micao.”

“Onda sam vidio Maxa kako izlazi iz bolida i samo je odšetao. Pomalo me to iznenadilo jer u konačnici, kad se dogodi incident i ispadnete iz utrke, prva stvar koju želite provjeriti je – je li vozač s kojim ste se sudarili dobro.”

“Dobra stvar je da sam mogao izaći. Šetnja do boksa bila je duga, ali preživjeli smo i taj dan. Zahvalan sam što imamo halo zaštitu jer je spasila mene i moj vrat”, rekao je Hamilton.

Verstappenu i Hamiltonu ovo je drugi međusobni sudar ove sezone (Foto: LAT Images)

Verstappen je naposljetku kažnjen i morat će ići tri mjesta unatrag na startu VN Rusije, u odnosu na mjesto za koje se kvalificira. Lewis pozdravlja takvu odluku, naglašavajući da su neki vozači u prošlosti često prolazili bez sankcija za izazivanje sudara pa ih je to ohrabrilo da nastave voziti u istom stilu.

“Ponosan sam na suce. Mislim da će mi trebati malo vremena da se sve slegne, ali mislim da ovo predstavlja važan presedan gledajući prema naprijed, a kad je sigurnost vozača u pitanju.”

“Ovo će se nastaviti dok ne naučimo nešto iz scenarija na stazi, a ja nemam prošlost ovakvih incidenata. Generalno, kad vam takve stvari prolaze, onda je jednostavno lako nastaviti s time.”

Srećom, i Max i Lewis odšetali su s mjesta nesreće (Foto: LAT Images)

Zbog toga smatra da su potrebna jasna pravila, svojevrsni kodeks ponašanja, na temelju kojeg bi vozači znali što je u borbama na stazi dozvoljeno, a što nije.

“Mislim da svi mi vozači vozimo na rubu. Kad imamo unutarnju putanju, svaki pojedini vozač će, bivši ili aktualni, pokušati zadržati svoju poziciju. Naravno, kad ste kotač uz kotač na ulasku u zavoj, a drugi bolid je pored vas na vanjskoj strani, onda morate odustati i dati prostora ako je taj bolid ispred vas. Poznato je pravilo da vozač koji je ispred ima zavoj, dok onaj drugi treba popustiti.”

“Definitivno mislim da trebamo to proučiti i pobrinuti se za donošenje pravih odluka. Nitko ne želi vidjeti nečiju ozljedu, a ako se mogu postaviti neki protokoli, možda bismo mogli izbjeći ovakve stvari u budućnosti”, poručio je Hamilton.

Bilo kako bilo, za koga god navijali, bitka za naslov prvaka postaje sve žustrija na svim frontovima. To je ono na što se u Formuli 1 čekalo godinama.

Objava Hamilton: Iznenadilo me da Max nije provjerio jesam li dobro pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1
Author: Igor Šestak