Mercedes je patio tijekom predsezonskih testiranja i treninga ususret Velikoj nagradi Bahreina, a Lewis Hamilton doživio je ulazak u Q3 tijekom kvalifikacija kao pozitivno iznenađenje.

Unatoč svim problemima s kojima se mučio Mercedes tijekom priprema za nadolazeću sezonu, vozači momčadi iz Brackleya završili su kvalifikacije na šestom, odnosno sedmom mjestu. Upitan od strane novinara da objasni odakle je došao tempo preko noći Hamilton je rekao da je to došlo samo s promjenom balansa i dodao:

“Mislio sam da će biti gore od ovoga, tako da raspoloženje je pozitivno. Napravili smo neke sjajne stvari preko noći, a bolid se puno bolje ponašao rano popodne, a onda su kvalifikacije bile u redu. Mislio sam da će nam biti teško ući u Q3, ali nismo imali problema, tamo smo, u borbi za vrh.”

Mercedes je tijekom vikenda eksperimentirao s dvije postavke stražnjeg krila, s Hamiltonom usredotočenim na novu verziju s manjim otporom zraka koja je više prilagođena stazi Sakhir, nego onoj koja je korištena tijekom testiranja prošlog tjedna. Ipak, Hamilton je priznao da Mercedesovom W14 još uvijek nedostaje stabilnosti na stražnjem kraju, iako naglašava da je po tom pitanju ostvaren napredak tijekom trkaćeg vikenda. Upitan je li uvjeren da je to pravi izbor, rekao je:

“Tko zna? Bilo je gotovo isto, s obje varijante krila smo ostvarili isto vrijeme. Samo smo isprobavali, radili na stvarima. Ja sam ostao na novom krilu, a George je došao na moje. Definitivno je bolje, ali generalno nam nedostaje potisne sile. Pogotovo na stražnjem dijelu, zato ne možemo ranije ubrzati kao Red Bull i Ferrari u jednom krugu, zato se borimo s trošenjem guma. Ista priča koju imamo od prošlih godina. Prije prošle godine imali smo bolji stražnji kraj. To je nešto na čemu možemo raditi.”

Lewis Hamilton, Mercedes (Photo: Sam Bloxham)

Prošlogodišnji snažan tempo na utrkama bio je karakteristika W13, čak i na stazama na kojima je momčad imala problema s jednim krugom, ali problemi s degradacijom W14 znače da je nedjeljni tempo i dalje nejasan.

“Ne znamo imamo li tempo koji smo imali prošle godine u dužim vožnjama. Prošle godine je tempo bio dobar. Ne znam imamo li to s ovim bolidom. Sve ćemo vidjeti sutra, ali nadam se da se možemo boriti s grupom u kojoj jesmo”, dodao je Britanac.

Upitan od strane novinara da prokomentira situaciju oko Aston Martina, Hamilton je priznao frustraciju zbog toga što Mercedesov kupac, Aston Martin ima brži bolid od njih, ali je i rekao da je sretan zbog momčadi iz Silverstonea.

“Oni imaju gotovo cijeli stražnji kraj našeg bolida, pola našeg bolida! Tako da to nije baš sjajno za nas. Ali iskreno sam sretan zbog Astona, mislim da je nevjerojatno vidjeti njihov napredak, korake koje su napravili. Stvarno mi je drago zbog Fernanda Alonsa jer je ovdje duže od mene. I dobro je vidjeti ga opet u kombinacijama za vrh. Tako da se nadamo da ćemo imati neke dobre utrke”, dodao je Hamilton.

Unatoč nadanjima navijača Mercedesa, čini se da momčad iz Brackleya i dalje ima dosta problema sa svojim bolidom. Ni izjave šefa momčadi ne ulijevaju puno povjerenja u to da ćemo vidjeti jak Mercedes, ali prva utrka sezone nam je na rasporedu u 16 sati po hrvatskom vremenu, a tada ćemo vidjeti hoće li Mercedes uspjeti imati snažan tempo u utrci kakav su imali prošle godine.

Objava Hamilton: Nismo očekivali Q3 u Bahreinu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija