Sljedećeg vikenda na Velikoj nagradi Velike Britanije prvi ćemo put vidjeti sprint kvalifikacije, no Lewis Hamilton kaže da nema prevelika očekivanja od te kratke utrke i da ćemo vjerojatno gledati vožnju “u vlakiću”.

Trkaći vikend na stazi Silverstone donosi nam prvi test novog formata natjecanja u Formuli 1. U petak, 16. srpnja vozit će se jedan slobodni trening i klasične kvalifikacije, a sljedećeg dana na rasporedu je drugi slobodni trening i sprint kvalifikacije – kratka utrka na 100 kilometara, kojom će se odlučivati startni poredak za glavnu utrku u nedjelju.

Takav koncept trebao bi se primijeniti na još dvije Grand Prix utrke ove godine, a onda će vodstvo natjecanja odlučivati ima li smisla takav format vikenda zadržavati i primjenjivati u budućnosti.

Uoči svoje domaće Velike nagrade, Lewis Hamilton ponudio je mišljenje o sprint kvalifikacijama te kaže kako ne očekuje prevelika uzbuđenja.

“Vjerojatno će se voziti u vlakiću. Nadajmo se da će biti nekih pretjecanja, ali najvjerojatnije neće biti pretjerano uzbudljivo. Trebamo pričekati pa vidjeti. Nema baš smisla suditi o tome prije nego uopće započnemo, ali sada zapravo i nemam neko mišljenje o tome”, poručio je sedmerostruki prvak svijeta.

Ta kvalifikacijska utrka na Silverstoneu će trajati 17 krugova, a pobjednik će dobiti nagradu za pole position. Kvalifikacije koje će se voziti u petak služit će za određivanje startnih pozicija u subotnjoj sprint utrci, no najbrži u tim kvalifikacijama neće biti proglašen osvajačem pole positiona.

Britanci su dosta izmijenili i raspored održavanja sesija, tako da će se kvalifikacije u petak voziti vrlo kasno, u 19 sati po hrvatskom vremenu. Sprint kvalifikacije počet će u subotu u 17:30, a nedjeljna glavna utrka u 16 sati.

Vozači za sada ostaju prilično rezervirani po pitanju novog formata, što je i logično dok ne vide kako će to izgledati u praksi. Pierre Gasly iz AlphaTaurija spreman je dati novom formatu šansu, iako i on naglašava da voli koncept vikenda koji je vrijedio do sada.

“Mislim da bi bilo pošteno pričekati da se odrade sva tri vikenda. Onda ako bude pozitivnih stvari i ljudima se svidi, zašto ne zadržati to u budućnosti? Mislim da moramo doista sva tri vikenda proanalizirati. Što nam to donosi? Čini li stvari uzbudljivijima?”

“Ako da, zašto ne bismo nastavili? Ako ne, onda je važno zadržati format koji imamo, a koji je po mom mišljenju dobar. Ja uživam u kvalifikacijama subotom i vožnji samo jedne utrke tijekom vikenda”, poručio je Francuz.

Objava Hamilton o sprint kvalifikacijama: Vjerojatno će se voziti u vlakiću pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1
Author: Igor Šestak