Sedmerostruki i aktualni svjetski prvak u Formuli 1, Britanac Lewis Hamilton, ovog je tjedna dao vrlo zanimljiv intervju Martinu Brundleu, poznatom komentatoru sa Sky Sporta i bivšem F1 vozaču. Povod razgovoru je naravno impresivno osvajanje 100. pole pozicije u karijeri, koju je vozač Mercedesa ostvario na kvalifikacijama za VN Španjolske. Osim toga, Hamilton je prošlu nedjelju ovaj jubilej okrunio još jednom pobjedom u samoj utrci.

Nije tajna kako veliki broj F1 vozača za pripremu vožnje na pojedinim stazama koristi simulatore. Pripreme na simulatoru posebno su bile od koristi tijekom COVID pandemije, jer momčadi nisu imale mnogo vremena i prilika za predsezonska testiranja. Također, treba naglasiti kako F1 simulatori nemaju puno veze s kompjuterskim igrama koje igraju zaljubljenici u Formulu 1 širom svijeta. Valja spomenuti kako se tijekom otkazivanja utrka prošle godine, nekoliko vozača okušalo upravo u takvim kompjuterskim simulacijama. Zanimljivo je da je upravo spomenuti Hamilton odbio sudjelovati u ovakvom vidu natjecanja. 

To uopće ne čudi ako vjerujemo njegovoj izjavi koju je dao upravo Martinu Brundleu. Upitan da komentira koliko mu je rad na simulatoru pomogao da ostvari sjajan kvalifikacijski krug u Barceloni i dođe do svoje 100. pole pozicije, Britanac je pomalo iznenadio svojim odgovorom. 

“Rijetko kad vozim na simulatoru. Odvezem možda 20 krugova godišnje, možda. Ne zanima me simulator.”

Ovome u prilog ide i Lewisova objava na njegovom Instagram profilu nedugo nakon završene VN Španjolske. Sedmerostruki prvak je nakon svoje 98. pobjede u karijeri sijedio za svojim kućnim klavirom uvježbavajući svoje umijeće sviranja ovog instrumenta i nije odavao dojam nekoga tko je samo prije nekoliko sati bio u trkaćem kombinezonu pritom vozeći više od 300 km/h.

Ipak, Lewis je u daljnjem dijelu intervjua objasnio kada za njega počinje priprema za pojedinu utrku.

“Radite na tome kroz četvrtak i petak, i onda na treninzima u petak i subotu ujutro pokušavate sve te stvari posložiti i naći svaki dio slagalice, ako ih niste dotad posložili. Zatim dolaze kvalifikacije i onda više nemate izbora; ili će se ti dijelovi složiti ili neće, jednostavno morate posložiti slagalicu.”

“Uglavnom, gledate vremena krugova od prošlih godina, vremena krugova koje ste ostvarili u prošlosti, i krugove koji su ostvarivali vaši konkurenti. Radite na tome da budete sigurni kako da napravite sve ono što ste zacrtali.”

Kao što možemo jasno vidjeti iz ovih Hamiltonovih izjava, Britančeva fokusiranost na utrkivanje počinje tek po dolasku na trkaći vikend. Usto, valja spomenuti i vrlo zanimljivu izjavu Mercedesovog glavnog stratega Jamesa Volwesa otprije mjesec dana koji je uspoređivao Hamiltonovu i Rosbergovu metodologiju rada iz vremena dok su bili rivali u Mercedesu.

“Nicu je trebalo 1000 krugova za ostvarivanje najboljeg rezultata, Lewisu samo dva.”

Lewis Hamilton je iz svoje pripreme za utrku izbacio i ono famozno pregledavanje staze koje vozači čine šetajući se kako bi iz prve ruke analizirali svaki pojedini zavoj i potencijalne neravnine i opasnosti na samoj stazi. S vremenom je to za Lewisa postalo besmisleno.

“Šetao sam stazom dok sam bio mlađi. No, otkrio sam da je to za mene besmislena vježba. Mnogo je drugačije kada tim mjestima prolazite punom brzinom. Tako da sam otkrio kako je za to mene samo trošenje energije; moj vikend se sastoji od toga da čuvam energiju i zadržim je kako bi mogao odraditi svoj posao.”

Ovakve izjave se u javnosti mogu nazvati bahatim i samouvjerenim, no treba reći kako je svojevremeno Lewisov bivši šef, sada pokojni Niki Lauda, naglasio kako je Hamiltonov pristup utrkama mnogo drugačiji nego kod drugih vozača.

Dok drugi traže način kako da ostanu fokusirani i koncentrirani na ostvarivanje što boljih rezultata, Lewis između utrka mnogo putuje, zabavlja se, uči svirati klavir ili akustičnu gitaru, sudjeluje u različitim aktivnostima koje nemaju mnogo veze s F1.

Lauda je tada još dodao kako je ekipa Mercedesa prihvatila ovakav Lewisov pristup jer je im je to donosilo i sjajne rezultate na utrkama, u suprotnom to bilo kontraproduktivno za momčad i Lewisa osobno.

Hamilton trenutno drži prvo mjesto u ukupnom poretku vozač s 94 osvojena boda u četiri dosadašnje utrke.

Objava Hamilton: Odradim jedva 20 krugova na simulatoru pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1
Author: Silvio Šimić