Pred drugom Red Bullovom ekipom novo je vrijeme promjena, potvrdio je Helmut Marko. Dakle, AlphaTauri će nakon četiri godine postati dio prošlosti…

Momčad koja se u Svjetskom prvenstvu Formule 1 od 2006. godine natjecala pod imenom Toro Rosso, naslijedivši momčad Minardi, doživjela je totalni rebranding uoči sezone 2020. Kako je u razgovoru za Kleine Zeitung potvrdio Helmut Marko, nove promjene u toj ekipi stižu već nadolazeće zime.

To ne treba čuditi jer AlphaTauri prolazi kroz teško razdoblje. Prošle sezone osvojeno je tek deveto mjesto među konstruktorima, a trenutačno situacija je još gora. Momčad iz Faenze posljednja je u poretku sa samo dva osvojena boda nakon prvih osam utrka. Proteklih se mjeseci spominjalo da će momčad biti prodana ili možda prebačena u Englesku kako bi bila bliže Red Bullovoj bazi u Milton Keynesu.

Već je potvrđeno da će aktualni šef momčadi Franz Tost napustiti to mjesto na kraju 2023., a na njegovo mjesto dolazi Laurent Mekies iz Ferrarija. Konačno, poznato je nešto više o planovima za budućnost ove posrnule momčadi…

“AlphaTauri će imati dvojicu novih vođa u Laurentu Mekiesu i Peteru Bayeru od 2024. Imat će i nove sponzore te također novo ime. Orijentacija je jasna: bazirati se na Red Bull Racingu, koliko god to pravila dopuštaju. Ove ‘uradi sam’ konstrukcije su pogrešan put”, izjavio je Marko.

“Odluka je donesena. AlphaTauri će u potpunosti ostati u vlasništvu Red Bulla i nastavit će se voditi kao juniorska momčad. Suradnja s Red Bull Racingom bit će jača, također u pogledu ograničenja budžeta.”

Prošla je godina bila posebno problematična. Red Bull je izgubio svog suosnivača Dietricha Mateschitza, tako da je kompanija prolazila kroz restrukturiranje uprave. Momčad Scuderia AlphaTauri nije uspjela na željeni način odraditi ulazak u novu eru Formule 1 i to je dovelo do loših rezultata, a posljedično i do velikog upitnika iznad budućnosti ekipe.

No, u Red Bullu su očito pronašli rješenje. Jedan segment ekipe trebao bi djelovati u Bicesteru u Ujedinjenom Kraljevstvu, što će omogućiti bolju povezanost s Red Bull Racingom, a rezultat bi trebao biti bijeg sa začelja prvenstva i usput ušteda sredstava.

Tek treba vidjeti kako će se promjene odraziti na vozačku postavu jer Yuki Tsunoda i Nyck de Vries još uvijek nemaju potvrđena vozačka mjesta za iduću sezonu. Japanac je zasad u nešto boljoj poziciji rezultatski gledano, dok je bivši prvak Formule E vrlo loše odradio prvi dio sezone i već je pod velikim pritiskom.

Objava Helmut Marko: AlphaTauri će dobiti nove sponzore i novo ime pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak