Damon Hill zna kako je to kad velika bitka za naslov prvaka između dvojice vozača završi sudarom. Smatra da Verstappen i Hamilton imaju obavezu zadržati sportski duh i učiniti sve da se tako nešto ne dogodi u završnici ove neizvjesne sezone.

Epska se bitka ove sezone vodi između Maxa Verstappena i Lewisa Hamiltona, Red Bulla i Mercedesa. Godinama već nismo imali tako neizvjesno prvenstvo, u kojem je dvije utrke prije kraja razlika između dvojice najboljih vozača osam bodova, a između dviju najboljih momčadi tek pet bodova.

Ono čega se mnogi pribojavaju uoči raspleta sezone u Saudijskoj Arabiji i Abu Dhabiju je nekakav sudar dvojice kandidata za naslov, kojim bi sezona dobila neslavan završetak. Lewis i Max imali su ove sezone incidente u Silverstoneu i Monzi, a onda i dosta sporni duel na stazi Interlagos, tako da ne bi trebalo isključivati mogućnost da u žaru borbe dođe do nekog novog sudara.

Damon Hill, svjetski prvak iz 1996. godine, smatra da bi morali zadržati korektan pristup jedan prema drugome i pobrinuti se da sezona dobije završetak kakav i zaslužuje.

“Mislim da bi bilo tužno za F1 kad bi se prvenstvo odlučilo sudarom. Moj je osjećaj da tu postoji obaveza zadržati sportski pristup”, kaže Britanac.

“Bilo bi odlično kad bi se pitanje prvaka riješilo na način da ostane određeno zadovoljstvo, da ostane osjećaj kako je ovo bilo odlično prvenstvo u kojem se vodila bliska borba dvojice dostojnih suparnika, a najbolji od njih je pobijedio. Ne želite da nekakva kontroverza ostane visjeti nakon završnice prvenstva.”

Tko će znati više o takvom kraju sezone od Hilla, koji je na posljednjoj utrci 1994. godine imao sudar s Michaelom Schumacherom. Taj je sudar završio utrku u Adelaideu za obojicu, a Nijemac je s Benettonom osvojio naslov prvaka, svoj prvi u karijeri.

Zato Damon kaže da će Hamiltonu i Verstappenu vjerojatno biti teško odoljeti nekakvom sličnom manevru koji bi lako doveo do sudara.

“Recimo da je Max u vodstvu i dođe do borbe kotač uz kotač, rekao bih da je vrlo teško odoljeti tom iskušenju agresivnog pristupa pri branjenju. Mislim da je pitanje kako sport može poduzeti određene korake da bi izbjegao neželjeni završetak ovoga. Imali smo dosta tih prvenstava koja su završila kontroverzno.”

“Mislim da bi sav dobar posao koji sport radi bio djelomično poništen kad bismo imali nezadovoljavajući rasplet. Možda bi trebalo, prije nego sve počne, jasno naglasiti da će se oduzimati bodovi ako dođe do sudara izazvanog nepoštenim postupkom. To bi mogao biti jedini način da se spriječi tako nešto”, izjavio je Hill.

Objava Hill: Bilo bi tužno za F1 da sezona završi kontroverzom pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak