Red Bull Racing zadržava stabilnost u vodstvu momčadi. Objavljeno je kako će Christian Horner ostati na mjestu šefa momčadi minimalno do 2026. godine, nakon što je potpisao produljenje svog ugovora.

Na radno mjesto šefa Red Bullove momčadi Christian Horner došao je u siječnju 2005. godine i u to je vrijeme bio najmlađi šef jedne F1 momčadi. U 17 godina obnašanja te dužnosti, njegova je momčad osvojila pet vozačkih i četiri konstruktorska naslova. Posljednja od tih titula sletjela je u Red Bullovu trofejnu riznicu prije manje od dva tjedna, pobjedom Maxa Verstappena na Velikoj nagradi Abu Dhabija.

Nizozemski je vozač odmah nakon osvajanja naslova izjavio da bi želio ostati u Red Bullu sljedećih 10 ili 15 godina, savjetnik momčadi Helmut Marko tu je poruku ozbiljno shvatio i već najavljuje pregovore o produljenju ugovora s Verstappenom, a kako bi momčad zadržala stabilno vodstvo i u narednim godinama, već je potpisano produljenje ugovora s Christianom Hornerom. Taj ugovor jamči ostanak 48-godišnjeg Engleza na mjestu šefa momčadi minimalno do 2026. godine, odnosno do dolaska nove ere pogonskih jedinica.

Marko naglašava dobru suradnju s Hornerom: “On je više na oku javnosti, a ja sam više u pozadini. Koordiniramo stvari prilično dobro, određujemo smjer našeg tima, kao i našeg osoblja. Kad su političke teme u pitanju, obično govorimo istim jezikom i vjerujem da naš uspjeh dokazuje da smo u pravu.”

“Dietrich Mateschitz je pitao ‘Christian who?’ na samom početku jer Christian tada nije imao iskustva u Formuli 1, ali ja sam ga poznavao iz Formule 3000 i drugih juniorskih kategorija, tako da sam znao njegove ambicije i sposobnosti. To se sad razvilo u nešto odlično. On je karizmatičan šef momčadi, koji je čak i prije Verstappena započeo proces produljenja ugovora do 2026.”

“Unutar cijelog našeg tima, barem što se čelnih pozicija tiče, želimo imati stabilnost za tranzicijske godine koje dolaze, u kojima će na snagu stupiti nova pravila o motorima i nova pravila o šasijama, tako da trebamo imati čvrstu momčad za to”, objasnio je Helmut Marko.

Sljedeći korak zasigurno će biti produljenje ugovora Maxa Verstappena, budući da mu aktualni ističe na kraju 2023.

Objava Horner produžio ugovor s Red Bullom do 2026. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak