Sudačke odluke u Formuli 1 uvijek izazivaju puno polemika. Posljednja u nizu nazovimo “spornih” odluka je ona o nekažnjavanju Maxa Verstappena na VN Sao Paula zbog preagresivne obrane od napada Lewisa Hamiltona. I dok Toto Wolff tu odluku naziva smiješnom, za Christiana Hornera je ona sasvim ispravna. Očekivano.

Sporna situacija dogodila se u 48. krugu utrke na Interlagosu kad je Lewis Hamilton krenuo u svoj prvi napad na Maxa Verstappena. Mercedes je bio na vanjskoj, Red Bull na unutarnjoj strani za zavoj broj 4. U jednom je trenutku Hamilton već bio malo ispred, no Verstappen je jako kasno kočio pokušavajući sačuvati poziciju. U tome je uspio, ali takvom je obranom i sebe i svog rivala natjerao na izlazak van granica staze.

Suci su incident zabilježili, ali procijenili da nema potrebe za istragom ili kažnjavanjem nizozemskog vozača, što je itekako razljutilo Mercedesov tabor. Toto Wolff je govorio kako su sve dvojbene odluke cijelog vikenda išle protiv njegove momčadi, a da je to bio samo vrh ledene sante. S druge strane, Christian Horner sudačku odluku smatra ispravnom, što i nije čudno, no zanimljiv je njegov odgovor na pitanje bi li tražio kaznu da su vozači bili u obrnutim ulogama.

“Kaznu za što? Mislim, nije stečena nikakva prednost, nije bilo kontakta, tako da… Mislim da je to samo žestoko utrkivanje između njih dvojice. I da, mislim da su suci zapravo donijeli ispravnu odluku. Mnogo, mnogo puta smo govorili o tom mentalitetu “pustimo ih da se utrkuju”. Zato mislim da je ovo bila ispravna odluka.”

“Lewis je išao s vanjske strane, Max otišao duboko u zavoju, obojica su otišli široko. Bilo bi stvarno nepravedno kažnjavati zbog toga. Da je situacija bila obrnuta, rekao bih svom sportskom direktoru da se žali na to, ali ne bih očekivao da ćemo išta dobiti od toga.”

“Želite vidjeti momke u žestokoj borbi. S Maxom znate da će se utrkivati žestoko, a Lewis je potpuno isti. To su dva momka u borbi za Svjetsko prvenstvo pa će biti takvog utrkivanja. Mislim da je bilo korektno, nije bilo dodira, a vratili su se na stazu i nastavili borbu par krugova kasnije.”

Christian Horner, šef momčadi Red Bull Racing

Max i Lewis u žestokom obračunu na VN Sao Paula (Photo: LAT Images)

Hamilton je naposljetku ipak odnio pobjedu u tom dvoboju i osvojio VN Sao Paula. Drugi njegov napad odigrao se na gotovo istom mjestu deset krugova kasnije, no uspio je proći ispred Verstappena još na pravcu prije kočenja za zavoj broj 4. Usprkos porazu, Horner za svog vozača ima samo pohvale.

“Odnos stvarno ovisi o tipu staze jer danas smo vidjeli da se protiv Mercedesovog bolida jednostavno nije moglo utrkivati. Mislim da je Max odradio vraški dobar posao jer držao je Lewisa iza sebe 75 posto utrke s tom brzinom koju je on imao. Mi ćemo se boriti, dat ćemo sve od sebe jer jako smo naporno radili da bismo došli u ovu poziciju.”

“Mercedes nikad nije bio u ovoj poziciji. Oni su pobjeđivali i dominirali. Do ove faze sezone sve bi bilo riješeno. Mi ih sada pritišćemo najjače što možemo i radit ćemo to sve do kockaste zastave u Abu Dhabiju”, najavio je Horner.

Sljedeći čin ove epske bitke održat će se već ovoga vikenda kad Formula 1 prvi put dolazi na stazu Losail u Kataru.

Objava Horner: Za što su trebali kazniti Verstappena? pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak