Haasov vozač Nico Hülkenberg senzacionalno se kvalificirao u prvi startni red za današnju utrku u Montrealu, ali veselje nije dugo trajalo. Pokvarili su ga suci dodijelivši Nijemcu kaznu zbog nepoštivanja crvene zastave. Zbog kazne neće startati s drugog, nego s petog mjesta.

U izazovnim kišnim uvjetima tijekom kvalifikacija za Veliku nagradu Kanade, Nico Hülkenberg izvrsno se snašao te dovezao Haas do drugog startnog mjesta. U završnoj rundi kvalifikacija brži od njega bio je jedino Max Verstappen, a njemački je vozač iza sebe ostavio Fernanda Alonsa u Aston Martinu te Mercedesov dvojac.

Međutim, suci utrke pronašli su mrlju u tom Nicovom nastupu. Kad je pokazana crvena zastava tijekom Q3 zbog nesreće Oscara Piastrija, Hülkenberga je zatekla u prvoj kombinaciji zavoja nakon startno-ciljne ravnine. Podaci su pokazali da je Haasov vozač u tom krugu povratka prema boksu vozio prebrzo, odnosno da je bio brži od zadanog minimalnog vremena u slučaju crvene zastave i zbog toga su suci otvorili istragu protiv njega.

“Vozač je netom završio svoj najbrži krug i započeo je novi mjereni krug. Bio je u prvom zavoju kad je pokazana crvena zastava, a već je tada za sekundu i pol prekoračio svoje delta vrijeme. Tvrdio je da mu je zbog toga bilo ekstremno teško doći ispod delta vremena u idućem sektoru. Priznao je da ga je zbunio i beep signal u slušalicama pa je u jednom trenutku mislio da vozi presporo.”

“Usporedba s telemetrijom bolida broj 31 pokazala je da se u ostatku kruga generalno kretao otprilike istom brzinom kao bolid broj 31. Uzeli smo to kao olakšavajuću okolnost. Međutim, pravila su vrlo jasna i iako ovdje nije pitanje je li se vozač ponio opasno ili vozio na nesiguran način, pravilo je prekršeno i stoga kazna mora biti određena. Normalna kazna za prebrzu vožnju pod crvenom zastavom je deset mjesta na startu, ali zbog olakotnih okolnosti, manja kazna je prikladna”, stoji u sudačkom objašnjenju.

Dakle, zbog kazne koja propisuje pomak tri startna mjesta unatrag, Fernando Alonso promoviran je u prvi startni red. Iz drugog će startati Lewis Hamilton i George Russell, a Hülkenberg će se smjestiti na petu poziciju. U trećem redu društvo će mu praviti Esteban Ocon u Alpineu.

Osim Haasovog vozača, nakon kvalifikacija kažnjeni su i Carlos Sainz, Lance Stroll te Yuki Tsunoda. Svi također s tri mjesta na gridu, zbog blokiranja drugih vozača tijekom kvalifikacija. Startni grid trebao bi izgledati ovako…

Objava Hülkenberg kažnjen s tri mjesta na gridu zbog prebrze vožnje pod crvenom zastavom pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak