Cyril Abiteboul nedavno je postao novi šef momčadi Hyundai Motorsport u WRC-u. S obzirom na njegov dugogodišnji angažman u Formuli 1, u javnosti se automatski počelo nagađati o ulasku korejskog proizvođača u F1, no tako nešto zasad nije u planu. Tako barem tvrdi Abiteboul…

Bivši šef F1 momčadi Caterham i Renault, Cyril Abiteboul, ranije ovoga mjeseca imenovan je novim šefom Hyundaijeve momčadi u Svjetskom rally prvenstvu. Istovremeno, u Formuli 1 se dosta priča o potencijalnim novim konstruktorima, koji bi se Svjetskom prvenstvu eventualno mogli pridružiti 2026. kad na snagu stupaju nova pravila o pogonskim jedinicama. Logično, nije trebalo puno da netko pokuša zbrojiti dva i dva pa naglo zaključiti da bi Hyundai mogao biti kandidat za F1 te da je to u pozadini Abiteboulova imenovanja. Međutim, dva i dva nisu uvijek četiri…

“Ne postoji neki određeni plan. Jasno, Hyundai je kompanija koja uvijek teži fantastičnom razvoju na globalnoj razini s novom linijom proizvoda, jedinstvenim dosegom i drugim stvarima. Motorsport je tu kao podrška poslovanju. Stoga, ja trebam razumjeti, s ostatkom kompanije, što poslovanju treba i kako ga možemo poduprijeti u ovom trenutku.”

“Rally je bio najbolje rješenje kako bismo podržali ‘segment A’, odnosno segment manjih automobila. Trebamo vidjeti kako će se taj ‘segment A’ kretati dalje i pobrinuti se da rally nastaviti biti relevantan za to. To je zasigurno naš prioritet sada. Pripremamo se, moramo pobjeđivati i pobrinuti se da rally nastavi služiti interesima poslovanja”, prenosi Abiteboulovu izjavu Motorsport.com.

Dakle, WRC zasad ostaje u Hyundaijevom fokusu. Korejski se proizvođač može pohvaliti titulama u konstruktorskom poretku 2019. i 2020., no još uvijek nijedan vozač nije uspio osvojiti Svjetsko prvenstvo u Hyundaijevom automobilu.

Iz Abiteboulovih riječi može se izvući zaključak da bi u budućnosti možda neki drugi projekt mogao postati bolja podrška poslovanju, a sad hoće li to odvesti Hyundai do Formule 1…

“Ne želim reći ‘da’ jer onda ćete objaviti da Hyundai ide u Formulu 1”, kaže Francuz. “Želim se vratiti na prethodni odgovor. Moramo osigurati da to služi našem poslovanju. Trenutačno, rally služi poslovanju i prioritet je da tako i ostane, kroz rad s FIA-om i promotorima. Ako ćemo trebati raditi nešto drugo, kao dodatak, sagledat ćemo opcije u budućnosti. No, to zasad nije prioritet. Prioritet je pobjeđivati u rallyju.”

Osim u WRC-u, Hyundai je prisutan u svijetu TCR-a (Touring Car Racinga). Lani je Španjolac Mikel Azcona osvojio World Touring Car Cup vozeći Hyundai Elantru N TCR, a momčad BRC Hyundai N Squadra Corse osvojila je timski naslov.

Objava Hyundai u F1? Abiteboul odgovara: WRC ostaje prioritet pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak