Nakon što je na kraju prošle sezone rekao zbogom vozačkoj ulozi u Formuli 1, Kimi Raikkonen započinje novu avanturu. Ljubav prema motocrossu dugo je prisutna. Na daljinu je već cijelo desetljeće bio involviran u Svjetsko MXGP prvenstvo, no sada uzima ozbiljniju ulogu i s bliskim suradnikom Anttijem Pyrhonenom vodit će tvorničku momčad Kawasakija.

Kimi Raikkonen nikad nije skrivao da izrazito voli motocross. Na društvenim mrežama znao je objavljivati snimke svojih treninga i vožnji, a tijekom proteklog desetljeća imao je i vlastiti Ice One Racing Team. U posljednje vrijeme bio je povezan s momčadi Rockstar Energy Husqvarna, no od 2022. počinje jedna nova era.

Svjetski prvak u Formuli 1 iz 2007. godine i njegov bliski suradnik Antti Pyrhonen vodit će Kawasaki Racing Team u Svjetskom motocross prvenstvu, u najjačoj klasi MXGP. Japanska tvornica obećava kako će biti uključenija u projekt više nego ikad, a Kimi i Antti proslavit će svoju desetu godišnjicu rada u motocrossu. Zanimljivo, u prvoj sezoni zajedno imali su privatnu momčad koja je također koristila Kawasakijeve motore.

“Nije nikakva tajna da je motocross već dugi niz godina jedna od mojih najvećih strasti, ali ova momčad neće biti nešto što bih nazvao hobijem. Ovo je vrlo ozbiljno, vrlo smo fokusirani i težimo tome da budemo najbolji što možemo biti. Ja sam se sada umirovio iz utrkivanja i moći ću posvetiti više svog vremena ovom projektu. Ne na dnevnoj bazi, već više sa strateškog stajališta i koristit ću svoje iskustvo u pogledu funkcioniranja tima i stvaranja uspjeha na svjetskoj razini.”

“Svi smo oduševljeni što je Kawasaki odabrao nas kako bismo predstavljali njihovu tvorničku momčad. Znam da su šanse za uspjeh uvijek veće s izravnom podrškom tvornice, tako da se ovo pretvara u odličnu priliku za nas, novi Kawasaki Racing Team u MXGP-u”, izjavio je Raikkonen.

Kawasaki je prošle godine umalo osvojio naslov svjetskog prvaka s francuskim vozačem Romainom Febvreom. Bila je to fantastična sezona u kojoj su se do zadnje utrke sezone za naslov borili spomenuti Febvre, četverostruki prvak svijeta iz Slovenije – Tim Gajser na Hondi, te Nizozemac Jeffrey Herlings na KTM-u, koji je na kraju i uzeo naslov za 2021.

Febvre je jednom u svojoj karijeri bio prvak svijeta, 2015. na Yamahi, a iako bi sada rado krenuo u novi napad na titulu, period između sezona poremetila mu je teška ozljeda.

“Sigurno da ovo nije moja najbolja zima otkad sam počeo s utrkivanjem. Uvijek je frustrirajuće oporavljati se od ozljede, dok vaši rivali treniraju na stazama, no tako je kako je. Ozljede su dio ovog sporta. Oporavak ide dobro i jedva čekam vratiti se na moj Kawasaki.”

“Prvenstvo će opet biti dugo, a ja ću dati najbolje od sebe kako bih se počeo utrkivati što ranije. Potpis dvogodišnjeg ugovora s japanskom tvornicom daje mi veliko samopouzdanje i dodatni poticaj za ovaj novi projekt od prvog dana”, poručio je francuski vozač.

Njegov novi momčadski kolega bit će Britanac Ben Watson, a nova sezona Svjetskog motocross prvenstva počinje 20. veljače Velikom nagradom Velike Britanije. Za sve vas koji inače niste pratili ovaj sport, radi se o fizički izuzetno zahtjevnom natjecanju, s izrazito zanimljivim utrkama u kojima je barem desetak vozača sposobno odnijeti pobjedu u pravom trenutku. Možda je Kimijeva uloga šefa momčadi dobar poziv za “baciti pogled” na poneku MXGP vožnju.

Objava Kimi Raikkonen na čelu Kawasakijeve MXGP momčadi pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak