Boj ne bije srce u junaka, nego svijetlo oružje?

Piše: Goran Dijaković

Ako Sir Lewis Hamilton dobije i ovu utrku i preostale dvije do kraja, onda najuzbudljivija sezona završava na najjadniji način. “Boj ne bije srce u junaka, nego svijetlo oružje” (varijacija na Petra Petrovića Njegoša).

Pa dal’ je moguće da će sezona 2021. završiti pobjedom Mercedesa koji je našao formulu kako biti 30 km/h brži na pravcu, a Adrian Newey i njegova svita to ne mogu pratiti!? “Mercedes is unraceble” (s Mercedesom se ne može utrkivati), kažu iz Red Bulla i donose užasnu činjenicu koja će nas ostaviti da gledamo u prazno na kraju, mislili smo, velike 2021.

No, Horner veli da znaju zašto je Lewis toliko brz. Ok, pokažite to u nedjelju. Lewis i Max su galaksija za sebe. Valtteri i Sergio to ne mogu pratiti iako su u istim autima (ok, imaju naredbe da se ne miješaju). Nema više Bernieja Ecclestonea koj bi to posložio i napravio da se prvak odlučuje na zadnjem zavoju. Godinama se pričalo da ima komande svih auti u svom autobusu i da u svakom trenutku može isključiti bilo koga. Nije popularno, ali to je stvarnost formule 1, sporta, života.

Lewis Hamilton slavi pobjedu na VN Brazila (Photo: Jiri Krenek)

Dakle, nade polažemo u Adriana Neweya (rođenog u Stratford-Upon-Avon kao i Shakespeare), vjerojatno najjačeg konstruktora u povijesti (u Red Bullu od 2008, prije Williams, McLaren, March… total deset naslova prvaka). Može li se izjednačiti s Mercedosovim genijalcima i oteti naslov Siru? Tri utrke prije kraja Max ima još uvijek 14 bodova prednosti (1. 25, 2. 18, 3. 12, 4. 10, 5. 8 bodova…). Ako Lewis pobijedi sve tri, onda je stvarno najveći bez obzira na tehničku prednost.

Uvijek sam za mlađe na kojima svijet ostaje, ali ovoga puta nisam ravnodušan prema Hamiltonu jer je veliki majstor, jedan od najvećih u povijesti. Hej, osam naslova prvaka. Kad ih je Michael Schumacher osvojio sedam, rekli smo: “Nikada nitko…” Ali evo ima i većih. Lewisu će u CV-ju uvijek stajati da nije baš imao dostojnih protivnika. Sve do 2021.

Objava Kolumna Gorana Dijakovića: Prijeti nam nepopularni kraj sezone? pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr