Charles Leclerc u Ferrariju je postavio najbrže vrijeme u prvom ”Sprint Shootoutu” ove sezone koji je odredio startni grid za kratku sprint utrku u Bakuu koja je na rasporedu u 15:30 po hrvatskom vremenu. Drugo vrijeme je postavio Sergio Perez u Red Bullu, a treći je završio Max Verstappen u drugom Red Bullu.

Vremena vozača uskoro…

TIJEK KVALIFIKACIJA:

Po prvi puta u povijesti Formule 1 smo imali druge kvalifikacije u dva dana, ovog puta kako bi se odredio startni grid za sprint utrku ovog poslijepodneva. Novi format ima cilj povećati uzbuđenje već od samog početka vikenda, a s obzirom da su vozači imali na rasporedu samo jedan slobodni trening ostalo je puno nepoznanica.

Prvi dan je na vrhu zaključio Ferrarijev Charles Leclerc koji je postavio najbrže vrijeme kvalifikacija za nedjeljnu utrku, ispred dva Red Bulla te se očekuje kako ćemo sličnu borbu gledati i u ovim skraćenim kvalifikacijama. Pravila su puno detaljnije definirana nego u ‘običnim’ kvalifikacijama te vozači moraju koristiti medium gume u prva dva dijela sprint shootout-a (SQ1 i SQ2), a samo u posljednjem dijelu smiju i moraju staviti na bolide mekane gume.

Dio strategije se već odigrao na prve dvije sesije u petak kada su dvojica vozača ostala bez svježih setova mekanih guma pa će Norris i Tsunoda, ukoliko uđu u SQ3, ostati u svojim garažama te će startati 9. i 10. jer po pravilima svi moraju krenuti u posljednji krug kvalifikacija s novim setom mekanih guma.

SQ1 – ELIMINIRANI VOZAČI: ZHOU, BOTTAS, TSUNODA, GASLY I DE VRIES

Prvi dio kvalifikacija je krenuo u 10:30 po hrvatskom vremenu te je većina vozača vrlo brzo izašla na stazu kako bi izbjegla moguće probleme u vidu crvenih zastava i poništavanja krugova što smo vidjeli na jučerašnjim kvalifikacijama za glavnu utrku. Svi vozači su bili na novim setovima medium guma.

Oscar Piastri je bio prvi vozač koji je prouzrokovao žutu zastavu u prvom sektoru te je nekolicina vozača morala odustati od svojih brzih krugova zbog toga. Ipak, vozač McLarena je uspio vratiti bolid na stazu bez većih oštećenja pa se prvi dio sprint shootouta nastavio bez većih problema. Nyck De Vries je bio drugi vozač koji je produžio u izletnu zonu u trećem zavoju pa je opet pokazana žuta zastava.

Leclerc i Verstappen su uspjeli postaviti najbrža vremena  s prilično velikom razlikom u odnosu na druge vozače, ali su se vremena drastično poboljšavala tijekom svih 12 minuta SQ1. Pierre Gasly je pet minuta prije kraja otišao u garažu te je očigledno imao nekakav problem koji ga je spriječio da postavi vrijeme dovoljno za ulazak u SQ2. Tridesetak sekundi prije kraja prve kvalifikacijske runde je pokazana crvena zastava.

Logan Sargeant je na ulasku u posljednji sektor završio stražnjim desnim krajem u ogradi te je direkcija utrke morala pokazati crvenu zastavu i završetak prve kvalifikacijske runde prije vremena. Sargeant je bio u velikoj gužvi na stazi te je krivo procijenio ulazak u oštar zavoj te je zbog toga završio u zaštitnoj ogradi. Bilo je dosta krhotina na stazi te je bilo neminovno da se trenutno prekine natjecanje kako bi se počistila staza. S obzirom da je preostalo manje od 30 sekundi nastavak SQ1 se nije ni dogodio nego se išlo direktno u drugu rundu.

Najveći ‘gubitnik’ ove crvene zastave je bio Yuki Tsunoda koji je jučer bio u Q3, a danas je završio na 18. poziciji iako je poboljšavao svoja vremena prije crvene zastave. Osim njega, u SQ1 su svoj put završili i vozači Alfa Romea – Zhou i Bottas, Pierre Gasly te Nyck De Vries.

SQ2 – ELIMINIRANI VOZAČI: PIASTRI, HULKENBERG, OCON, MAGNUSSEN I SARGEANT

Druga kvalifikacijska runda za Sprint utrku je krenula malo kasnije od programa zbog čišćenja staze, ali bez većih problema. Nekolicina vozača je stajala na izlasku iz pitlanea više od dvije minuta kako bi imali povoljnu ‘startnu’ poziciju za SQ2 koji traje samo 10 minuta i u kojem svi vozači moraju voziti na medium gumama. Od vodećih, jedino su Ferrarijevi vozači malo čekali s izlaskom na stazu, a Red Bull je bio prvi na stazi.

Verstappen i Perez su odmah postavili vrlo dobra vremena te su bili najbrži, a Nico Hulkenberg je blokirao kotače prije sekcije dvorca pa je neko vrijeme bila pokazana i žuta zastava zbog koje je nekolicina vozača morala odustati od svojeg brzog kruga. Leclerc i Sainz su razdvojili dva Red Bulla nakon prvih brzih krugova, a iza njih su bili vozači Mercedesa. Verstappen je otišao natrag u bokseve jer su u Red Bullu zaključili kako nema potrebe za dodatnim rizikom u preostalih par minuta SQ2.

Sainz je također imao problema u zavoju gdje je Sargeant prije završio u ogradi, ali je na vrijeme odustao od zavoja i otišao u izletnu zonu bez većih problema. Oscar Piastri je završio rundu na 11. mjestu, samo 32 tisućinke iza njegovog momčadskog kolege Norrisa na 10. mjestu.  Stroll se provukao u SQ3 zahvaljujući svojem momčadskom kolegi Alonsu koji mu je dao ‘slipstream’ na posljednjem pravcu, a vidjeli smo kako je Aston Martin opet u problemima s DRS-om na bolidu Strolla.

SQ3 – LECLERC JOŠ JEDNOM NADMUDRIO VERSTAPPENA U KVALIFIKACIJAMA

Posljednja kvalifikacijska runda za Sprint utrku je krenula s malo zakašnjenja u odnosu na program, ali sve je bilo spremno za posljednje okršaje na stazi u sprint shootoutu. Dva Red Bulla su izašla u pit lane vrlo rano u odnosu na druge vozače kako bi imali poziciju na stazi odmah na početku SQ3. Zanimljivost je bila ta što je u SQ3 ušao Lando Norris koji je morao odustati od sudjelovanja u istom zbog nedostatka novih setova mekanih guma.

Perez je u prvom brzom krugu bio brži od dva Red Bulla s prednosti od preko dvije desetinke sekunde u odnosu na Verstappena. Ipak, Leclerc je u svojem brzom krugu odmah bio brži od oba Red Bulla i došao na prvu poziciju, barem za sada. Hamilton i Russell su bili peti i šesti, a Albon je bio sedmi nakon prvog brzog kruga.

U posljednji brzi krug je Perez krenuo prvi bez ikakve zavjetrine, a na kraju je uspio doći do druge pozicije. Verstappen se nije previše poboljšao te je ostao iza Pereza, a Leclerc je išao na ”sve ili ništa” te je završio u zaštitnoj ogradi s oštećenjem na prednjem krilu. Ipak, uspio je doći do bokseva te će vjerojatno biti dovoljna zamjena prednjeg krila za sprint utrku koja je na rasporedu kasnije popodne.

Objava Leclercu najbolja startna pozicija za sprint utrku! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: fermen