PORSCHE 917 KH

Trkaći monstrum koji je ostvario neočekivanu i prvu pobjedu Porschea na Le Mansu

Kultna utrka iz 1970. nazvana je borbom titana i ujedno je poslužila za predložak filma Le Mans sa Steveom McQueenom. Prije utrke za najveće favorite slovili su jedan od četiri Ferrarijeva automobila, model 512S ili jedan od devet Porschea 917. Ubrzo nakon starta utrke, što u sudarima, što u izlijetanjima odustalo je prvih sedam plasiranih na startu, a upravo su Ferrarijevi auti desetkovani. Sat i pol nakon početka utrke započela je i kiša i s dolaskom noći se je sve više pojačavala da bi se ujutro vrijeme pretvorilo u potpunu mećavu.
Ispočetka kao autsajderi na koje nitko nije obračao pozornost, nijemac Hans Herrmann i britanac Richard Attwood iskoristili su loše vrijeme i stabilnom vožnjom zasjeli na prvu poziciju.
Posve neočekivano ostvarili su povijesni rezultat. Porscheu su donjeli prvu pobjedu na Le Mansu i prekinuli dominaciju Forda GT-40 i Ferrarija koji su dotad vladali Le Mansom.
Trkači auto kojim su pobijedili je Porsche 917 KH Salzburg. Oznaka KH iznačava Kurzheck, odnosno u prijevodu “kratak rep”. Naime, kraća izvedba stražnjeg dijela pokazala se bolje aerodinamički oblikovanom od “Lang” izvedbe. Auto je pokretao “slabiji” motor, dvaneasterocilindrični boxer s obujmom 4,5 litara i snage 580 KS. Unatoč kiši, pobjednički dvojac odvozio je 24 satnu utrku prosječnom brzinom nevjerojatnih 191.992 km/h.