U srijedu navečer objavljen je popis osoba kojima britanska kraljica Elizabeta II. na kraju ove godine dodjeljuje vitešku titulu, a u tom odabranom društvu našao se i sedmerostruki prvak svijeta u Formuli 1 – Lewis Hamilton.

Po novome Sir Lewis Carl Davidson Hamilton ove je godine osvojio svoj sedmi naslov prvaka svijeta, čime se izjednačio s dosadašnjim rekorderom Michaelom Schumacherom. Također, postavio je novi rekord po broju Grand Prix pobjeda u Formuli 1. Dostigao je tijekom 2020. godine 91 pobjedu Michaela Schumachera i trenutno je na brojci od 95 trijumfa, a BBC ga je proglasio i sportašem godine.

Aktivan je bio i izvan svijeta Formule 1. Veliki je zagovornik kampanje Black Lives Matter, koja je uhvatila veliki zamah ranije ove godine, nakon što je američki policajac ubio Georgea Floyda. Hamilton je izraziti aktivist u borbi protiv rasizma, a godinama već podržava razne humanitarne akcije za prava djece i zaštitu okoliša.

Međutim, status viteza dolazi ipak prvenstveno zbog sportskih uspjeha i Sir Lewis je prvi vozač Formule 1 koji je odlikovan ovom nagradom i prije završetka karijere. Inače je četvrti vozač koji je nagrađen viteškim statusom nakon Jacka Brabhama, Jackieja Stewarta i Stirlinga Mossa.

Novi izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali o Hamiltonu kaže: “Lewis je istinski velikan našeg sporta i njegov je utjecaj golem u bolidu i izvan njega. Ono što je postigao je fenomenalno, a tu još nije kraj. Svi mi u Formuli 1 čestitamo mu na ovom itekako zasluženom priznanju za njegova postignuća i veselimo se ponovno gledati njegovu briljantnost na djelu u 2021.”

Svojim vožnjama Lewis je pomogao Mercedesu upisati sedmu uzastopnu titulu konstruktorskog prvaka Formule 1, što je također svjetski rekord.

“Lewis je jedan od najvećih vozača svih vremena i najuspješniji britanski sportaš u svojoj eri. Već je dugo diljem svijeta prepoznat zbog svojih sportskih postignuća, a ove godine kombinirao je izvrsnost na stazi sa snažnim glasom u borbi protiv diskriminacije.”

“Vijest da postaje vitez pokazuje da sada dobiva priznanje koje je zaslužio tijekom uspješne automobilističke karijere. Ujedinjeno Kraljevstvo može biti ponosno jer ima prvaka i ambasadora kalibra Sir Lewisa Hamiltona”, rekao je šef Mercedesove momčadi Toto Wolff.