Michael Andretti gori od želje da vodi vlastitu momčad u Formuli 1, a itekako ima preduvjete za to. Vlasnik je veoma uspješne ekipe Andretti Motorsport koja se natječe u IndyCaru, Indy NXT i IMSA kategorijama, kao i Formuli E.

Andretti je pet puta osvojio Indianapolis 500 i četiri puta IndyCar prvenstvo, a novi izazov vidi na najvećoj pozornici u svijetu motosporta – Formuli 1. Prije godinu dana Andretti je službeno potvrdio da je uputio zahtjev za ulazak u Formuli 1 s momčadi ‘Andretti Global’.

Ipak, naišao je na veliki otpor među postojećim F1 momčadima. Andretti je bio spreman platiti sumu od 200 milijuna dolara koju novi konstruktor mora platiti za uključenje u sport, ali njegov ulazak mora odobriti svaki od deset konstruktora na gridu, a većina ne želi pridošlicu na gridu.

Sve se vrti oko novca

Razlog je, naravno, novac. Novi konstruktor bi uzeo dio kolača koji konstruktori dijele na kraju sezone u skladu s poretkom u prvenstvu, a prihodi bi za sve bili manji kada bi i Andretti bio na gridu.

Motorsport.com otkrio je nove detalje oko mogućeg dolaska Andrettija u Formulu 1. Njihovi izvori tvrde da deset konstruktora žele da Andretti plati triput više za ulazak u F1, dakle 600 milijuna dolara umjesto određenih 200 milijuna! Jedan šef momčadi anonimno je rekao za Motorsport da je to najniža cijena koja se uopće spominjala za ‘zeleno svijetlo’ Andrettiju.

Andretti želi ući u sport u suradnji s Cadilacom, ali njihovi su planovi složeni oko cijene od 200 milijuna dolara, a ne trostruko veće cifre.

Ipak, Andretti još uvijek može preuzeti neku od postojećih F1 momčadi, tako da je svakako s veseljem dočekao vijest da AlphaTauri možda završi na prodaji.

Objava Loše vijesti za Andrettija: F1 konstruktori žele da plati 600 milijuna dolara pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić