Na red su došle prve kvalifikacije sezone u Bahreinu. Nakon duga tri mjeseca bez utrkivanja jedva smo dočekali ponovno vidjeti vozače u borbi za najbolju startnu poziciju.

Kao slavodobitni u prvim kvalifikacijama je izašao Max Verstappen u Red Bullu. Društvo u prvom redu će mu praviti Charles Leclerc u Ferrariju. Drugi startni red su popunili George Russell u Mercedesu kao treći te Carlos Sainz u Ferrariju na četvrtom mjestu.

Ostatak poretka ubrzo…

Ispali u Q1: Bottas, Zhou, Sargeant, Ocon i Gasly

Bilo je dosta vjetrovito i s nižom temperaturom nego je bilo prošle godine na početku kvalifikacija. Temperatura staze je bila 23°C, a temperatura zraka je bila 18°C.

Prvi na stazu su izašli vozači Ferrarija i Alpinea. Izašli su na srednje mekim gumama. Sainz je prvi odvozio krug, 1:31.208, a Leclerc je nakon njega odvozio 1:31.260. Alpinei su bili sporiji, Ocon je vozio 1:31.990, a Gasly 1:32.434. Kasnije je Gaslyjevo vrijeme obrisano zbog limita staze.

Ostali vozači su im se pridružili na stazi 11 minuta prije kraja Q1. Pritom se stvorila velika gužva na izlasku iz boksa. Osam minuta prije kraja su svi vozači bili na stazi.

Poredak nakon što su svi vozači odvozili svoje krugove: Sainz je bio prvi s vremenom 1:29.909 (odvožen na mekim gumama) s 0.122 sekundi prednosti ispred Verstappena na drugom mjestu, iza njih je poredak bio Norris, Alonso, Perez, Leclerc, Russell, Hulkenberg, Albon, Piastri. U zoni ispadanja su bili Zhou, Bottas, Magnussen, Ocon i Gasly. U tom trenutku su ostale četiri minute prije kraja Q1, te su vrlo brzo opet svi bili na stazi na novom setu mekih guma.

U završnici su na stazi bili svi osim Sainza. Leclerc je bio na novom setu mekih guma, što mu baš i nije bilo drago. Vremena su bila toliko blizu i svi su nalazili brzine u svojim završnim krugovima. Na kraju se Leclerc vratio u boks i nije odvozio završni brzi krug, a najbrži je ostao Sainz, na drugo mjesto je izbio Stroll a treći je bio Verstappen. Hamilton je mogao samo do desetog mjesta, a ispali su redom Bottas, Zhou, Sargeant, Ocon i Gasly. Katastrofa u redovima Alpinea, prvi put od Bakua 2016. da su dva vozača ekipe iz Enstonea u zadnjem startnom redu. Svi osim Gaslyja su bili unutar sekunde iza vodećeg Sainza.

Ispali u Q2: Tsunoda, Stroll, Albon, Ricciardo i Magnussen

Prvi bolidi su na stazi bili dvije minute nakon starta Q2. Odmah su svi krenuli na stazu, većina na korištenom setu mekih guma.

Nakon što su svi odvozili prve krugove najbrži je bio Verstappen na novim mekim gumama s vremenom 1:29.374. Pola sekunde iza Verstappena je bio Perez,a stotinku iza Pereza Norris. Zatim su bili Leclerc, Alonso, Hamilton, Sainz, Piastri, Russell, Stroll. U zoni ispadanja su bili Hulkenberg, Tsunoda, Ricciardo, Albon i Magnussen kojem je vrijeme obrisano zbog kršenja limita staze. Još je Russell bio pod istragom zbog prekoračenja maksimalnog vremena za povratak u boks nakon odvoženog brzog kruga.

Četiri minute prije kraja je krenuo novi juriš na stazu. Opet je nastala gužva na izlasku iz boksa, na što se žalio Leclerc. Najbrži je nakon završnih krugova bio Leclerc s vremenom 1:29.165, dvije desetinke brže vrijeme od Verstappena na drugom mjestu, a iz njih su bili Sainz, Hamilton i Alonso. Piastri se jedva provukao na desetom mjestu, a ispali su redom Tsunoda, Stroll, Albon, Ricciardo i Magnussen.

Q3:

S nestrpljenjem se čekala završna runda kvalifikacija. Prateći vremena treninga te u prve dvije runde kvalifikacija neizvjesno je bilo tko će biti na najboljoj startnoj poziciji. Sigurno je bilo najmanje pet kandidata za prvo mjesto.

Nije se čekala ni sekunda, odmah su svi krenuli na stazu čim je sat počeo otkucavati vrijeme za Q3. Kao i u Q2, bilo je vozača koji su izašli na stazu na korištenim mekim gumama.

Opet je izgleda sve spalo na borbu Verstappena i Ferrarija. Verstappen je nakon pola Q3 bio najbrži s vremenom 1:29.421, za 0.059 sekundi bržim vremenom od drugog Leclerca. Iza njih su redom bili Russell, Sainz, Norris, Perez, Hamilton, Hulkenberg, Piastri. Jedino Alonso nije bio postavio vrijeme, izašao je šest minuta prije kraja i ugurao se između Leclerca i Russella na treće mjesto.

U zadnje tri minute smo nestrpljivo čekali rasplet kvalifikacija. Svi su bili u brzim krugovima osim Alonsa.

Na kraju je Verstappen popravio svoje vrijeme za dvije destinke, 1:29.179. Leclerc je također popravio svoje vrijeme ali nije mogao srušiti Verstappena i ostao je drugi. Russell i Sainz su isto popravili svoja vremena i završili treći i četvrti redom. Ovime je Verstappen ostvario svoj 34. pole position u karijeri, čime je prestigao Mansella na popisu osvajača pole positiona.

Objava Max Verstappen na pole positionu za subotnju VN Bahreina! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Tomislav Radić