Smartphone je najgori suvozać

U Zagrebu je održan kongres TISPOL-a, Mreže europskih prometnih policija na kojem je  imenovan novi “ubojica br. 1” na europskim cestama – distrakcija uzrokovana korištenjem pametnog mobitela

Paolo Cestra, predsjednik TISPOL-a i talijanski policiajac na konferenciji u Zagrebu govorio je o  novo “ubojici” na europskim cestama. Dosad su to bili brzina, alkohol i nekorištenje ksigurnosnog pojasa, a unazad nekoliko godina nova pošast je distrakcija koju uzrokuje korištenje mobitela.

Distrakcija je u prometnom kontekstu skretanje pažnje s vožnje, najčešće mobilnim telefonom. osobom unutar ili izvan vozila. Zanimljivo, ono se ne tiče samo vozača motornih vozila nego i biciklista i pješaka. Psiholozi su zaključili da su razgovor mobitelom i upravljanje voziliom dvije kognitivno zahtjevne aktivnosti, odnosno da je za kvalitetan razgovor i upravljanje vozilom potrebna umna usredotočenost pa je jasno da se te dvije aktivnosti međusobno ometaju.

Na temelju svega ne koristite mobitel tijekom vožnje, a i policija će ubuduće na području cijele Hrvatske kroz svakodnevne i ciljane aktivnosti sankcionirati korištenje mobiltela u vožnji.