Stigli smo do posljednje utrke prvenstva koja je trebala odlučiti o naslovu prvaka. Velika bodovna razlika između vodećeg Bagnaie i aktualnog svjetskog prvaka Quartarara od 23 boda dozvoljavala je Francuzu nadu o osvajanju prvenstva samo s pobjedom a da Talijan pri tome ne završi utrku ili barem ne u bodovima. Teško ostvarivo ali matematički moguće.

Kvalifikacije je osvojio Martin ispred Marqueza i Millera, Quartararo je startao četvrti a Bagnaia osmi. Kako bi naglasili sve veću ujednačenost na kvalifikacijama obično spominjemo statistički podatak kako je prvih par vozača bilo unutar sekunde, ovaj put možemo reći da je skoro cijeli grid, osim posljednja dva vozača, bio unutar sekunde.

Rins je preskočio sve na startu, pratili su ga Martin i Marquez. Quartararo je bio četvrti, Bagnaia šesti. Miller je sa petog mjesta napao Quartarara i prošao a priliku je vidio i Bagnaia međutim Quartarao ga je pokušao zatvoriti pri čemu je došlo do kontakta i Bagnaia je izgubio lijevo bočno krilce. Borba je nastavljena kroz slijedećih par zavoja ali na kraju je Bagnaia ipak propustio Francuza na peto mjesto. Vodeća španjolksa trojka, uz Millera uskoro i četvorka, tada je već odmakla na 1,7 sekundi prednosti.

Nakon deset odvoženih krugova na vrhu su i dalje bili Rins, Martin, Miller i Marquez, onda sekunda i pol razmaka pa Quartararo pa onda još toliko pa Binder, Bagnaia i Mir. U istom krugu, u osmom zavoju je na kočenju pao Marquez a par krugova kasnije Bagnaia nije mogao obraniti poziciju protiv Mira. Napadao ga je i Oliveira dok su blizu bili Marini i Bastianini.

U završnici je Quartarao dostigao Millera na 0,5 sekundi ali se onda ispred njega ugurao Binder. Bagnaia je također gubio pozicije ali u preostalih tada osam krugova nije bilo realno očekivati da se Qartararo može probiti do vrha. Četiri kruga prije kraja Millera je prošao Bindera pa je u pokušaju vraćanja Miller pao a Binder nastavio napadati Martina za drugo mjesto. Bagnaia je i dalje bio osmi.

Rins je zadržao koncentraciju do kraja i pobjedom u posljednjem nastupu prije povlačenja Suzuki doveo na vrh. Drugi je završio Binder, treći Martin. Quartararo je stigao do četvrtog mjesta ali dalje nije išlo. Bagnaia je ciljem prošao osmi no i to je bilo dovoljno za potvrdu svog prvog naslova prvaka i nakon dugo vremena doveo je Ducati na vrh čime je riješeno ovogodišnje MotoGP prvenstvo.