U povijesti svakoga sporta postoje trenuci koji nadilaze sami sport te poprimaju osobine kulturne baštine. Maradonina predstava u četvrtfinalu SP-a u Meksiku, Jordanov “The last shot”, finale Wimbledona 2001. godine odigrano u ponedjeljak ili Janičina vožnja bez štapa samo su neki od primjera. U svijetu Formule 1 svaki obožavatelj mogao bi odmah izdvojiti nekoliko takvih trenutaka, no mnogi će se složiti kako je prvi krug Ayrtona Senne na VN Europe 1993. godine, odvožen na današnji dan prije točno 30 godina, možda i najbolji trenutak u povijesti toga sporta.

Zanimljiva je pozadina održavanja same utrke. Bila je to treća utrka sezone, a prvotno se trebala održati na stazi Autopolis u Japanu kao VN Azije, no planovi su propali te se nakon osam godina vratila VN Europe, a kao domaćin odabrana je staza Donington Park koja se bezuspješno pokušavala izboriti za domaćinstvo VN Velike Britanije. Poznata tvrtka iz svijeta video igara SEGA bila je naslovni sponzor utrke, a osim službenog trofeja, pobjednik je dobio i trofej u obliku njihove popularne maskote, ježa Sonica. Do danas je to ostala jedina utrka Formule 1 održana u Doningtonu, iako se staza koristila u drugim automobilističkim serijama, a do 2009. godine bila je i dio Moto GP-a.

Na početku posljednje sezone svoga velikog rivalstva Ayrton Senna u McLarenu i Alain Prost u Williamsu upisali su svaki po jednu pobjedu. Francuz je slavio na južnoafričkoj stazi Kyalami, dok je Brazilac bio najbrži na domaćem Interlagosu. Senna je vodio u prvenstvu zbog drugog mjesta u Kyalamiju, dok Prost nije završio utrku u Brazilu. U kvalifikacijama za treću utrku sezone bolje se snašao Prost te osigurao najbolju startnu poziciju. Iza njega su startali njegov momčadski kolega Damon Hill te Michael Schumacher u Benettonu, a Senna je ostvario tek četvrti najbrži rezultat kvalifikacija.

Utrku su obilježili kišni uvjeti. Prost je poveo ispred Hilla, a na treće se mjesto probio Karl Wendlinger u Sauberu koji je iskoristio borbu Schumachera i Senne na samome startu. Senna je mladog Nijemca prestigao u trećem zavoju, a odmah zatim ostavio je iza sebe i Wendlingera. Prestizanje Austrijanca s vanjske strane staze bilo je posebno impresivno. Zatim je Brazilac krenuo u lov na Williamsov dvojac. Hilla je ulovio u sedmom zavoju McLean’s, dok je Prost odolijevao do pretposljednjeg zavoja Melbourne Hairpin. Senna je u drugi krug utrke ušao kao vodeći vozač. U manje od jednoga kruga po kišnim je uvjetima prestigao četvoricu vozača i poveo u utrci. Bio je to vjerojatno najbolji prvi krug u povijesti Formule 1.

Staza se s vremenom počela sušiti, a Senna je zbog problema u boksu izgubio vodstvo. Vratio ga je fantastičnim taktičkim odlukama. Uvjeti na stazi bili su promjenjivi, a Senna je ostao na stazi kada su vozači Williamsa išli po kišne gume. To se pokazalo ispravnim potezom, budući da se staza ponovno počela sušiti, a Williamsi su se morali vratiti po gume za suho. Senna je tijekom utrke odradio četiri ulaska u boks, a Prost čak sedam. Brazilac je postavio najbrži krug utrke, a zanimljivo je da se to dogodilo u krugu u kojem je prošao kroz bokseve, što je posljedica položaja startno-ciljne linije i same konfiguracije staze, gdje ulaz u boks krati stazu i predstavlja svojevrsni prečac. Senna je na kraju slavio ispred Hilla i Prosta te je svoju prednost u poretku svjetskog prvenstva povećao na 12 bodova.

Do kraja sezone Prost je ipak uhvatio kontinuitet rezultata i proslavio svoj četvrti naslov prvaka. Bila je to ujedno i njegova posljednja sezona u Formuli 1. Ayrton Senna svoj četvrti naslov nije dočekao. Poginuo je u Imoli, nešto više od godinu dana nakon utrke u Doningtonu. Iza sebe je ostavio veliku sportsku baštinu, a VN Europe 1993. jedan je od najblistavijih trenutaka u njegovoj bogatoj i slavnoj karijeri.

Naslovna fotografija: Martin Lee, izvor: Wikipedia

Objava Na današnji dan 1993. godine: Najbolji krug u povijesti Formule 1 pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Domagoj Vogrinc