Odlično raspoložen bio je na kraju prvog dana Velike nagrade Kine vozač McLarena, Lando Norris. Kako i ne bi bio kad je u kvalifikacijama za sprint utrku osvojio prvu poziciju. Odvozio je sjajan zadnji krug, za koji kaže kako je vozio na sve ili ništa.

U završnom dijelu sprint kvalifikacija na stazi Shanghai International, deset vozača borilo se za pole position po kišom natopljenom asfaltu. Stoga, ishod tih kvalifikacija bio je vrlo neizvjestan i vozači su imali puno problema s kontrolom svojih F1 bolida.

Na koncu, najbolje se snašao Lando Norris u McLarenu, koji je u svom zadnjem mjerenom krugu postavio vrijeme 1:57,940. Nevjerojatna je bila razlika između prvog i drugog, budući da je krug Lewisa Hamiltona bio čak 1,2 sekunde sporiji od Norrisovog. Dva će Britanca u subotu rano ujutro po hrvatskom vremenu startati sprint utrku iz prvog reda, dok će im iz drugog prijetiti Fernando Alonso s Aston Martinom i Max Verstappen s Red Bullom.

“Ekstremno sam sretan, prije svega. Veliko hvala cijelom timu. Bilo je nezgodno, uvijek ste nervozni prije sesije kao što je bila ova, posebno ako su to kvalifikacije za koje ste gotovo sigurni da će kišiti”, rekao je Britanac.

“Bio sam prilično sretan s time kako je bilo po suhom, mislim da smo do sada imali dobru brzinu. Ovo su uvjeti u kojima trebate puno riskirati, u kojima trebate stiskati, dizati temperaturu guma i tako dalje. Bio sam brz i stalno sam dostizao Ferrari pa sam morao popuštati. Nisam odradio prva dva kruga nimalo dobro, ali posljednji jesam i bio je dovoljno dobar za pole. Sretan sam. Šteta što to nisu prave kvalifikacije, ali i ovo je dobro.”

Uvjeti su zaista bili teški i vozačima nije bilo jednostavno zadržati bolide unutar granica staze. Čak se pojavila informacija kako je Norrisu postavljeno vrijeme poništeno, ali ipak je vraćeno i McLarenov vozač mogao se veseliti zbog izvrsnog rezultata.

“Bilo je vremena za tri kruga. Prva dva sam pustio i bilo je u zadnjem krugu na sve ili ništa. Staza je bila sve mokrija, tako da su uvjeti u zadnja dva kruga bili mnogo lošiji nego ranije. Bio sam pomalo nervozan jer sam napravio par pogrešaka. Počeo se pojavljivati aquaplaning i to dosta, ali bila je dobra zabava. Srce vam počne lupati. Kvalificirati se na vrh bilo je točno ono što smo željeli. Lijepo iznenađenje i dobra pozicija za sutra”, poručio je Norris.

S obzirom na to da su u Kini imali samo jedan trening uoči kvalifikacija za sprint, vozači i timovi još se uvijek nalaze u nepoznatom okruženju i teško je predviđati kakav će biti tempo u utrci. Startni grid poprilično je šarolik i sprint bi mogao biti vrlo interesantan.

“Odradili smo našu domaću zadaću ovoga jutra, vozili smo neke uzastopne krugove i pokušali razumjeti stvari. Sve ovisi o vremenu, i dalje postoji mogućnost za kišu sutra. Ako bude tako, onda mislim da je naša prilika pristojna. Utrka je ipak vrlo različita od kvalifikacija, tako da sam siguran da će nas svi sustići sutra.”

“Brzina je dobra, bilo mokro ili suho, pa mislim da smo u dobroj poziciji. Iznenađujuće, kao što sam rekao, ali vrlo sam sretan. Ekipa je odradila dobar posao, osjećaj u bolidu je dobar, ja se također osjećam dobro i to nam se vraća”, zaključio je McLarenov vozač.

Nakon prve četiri utrke u ovoj sezoni Lando ima treće mjesto iz Australije kao svoj najbolji rezultat. Čini se da mu Kina otvara vrata za ponavljanje takvog rezultata, a možda i nešto više.

Objava Norris: Zadnji krug bio je na sve ili ništa pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak