Međunarodna pozivna utrka Bongo Monsters automobila s 250 i više „konja“ pod poklopcem motora, okupit će 45 vozača iz devet zemalja.

Piše: Miroslav Krpan

SKRADIN –  Brdsko je prvenstvo u nas proteklog vikenda privedeno kraju, ali brdaši će na stazu i ovog vikenda. Zahvaljujući entuzijazmu oktanskih zanesenjaka šibenskog Autokluba „Mihovil“, koji ima samo uzlaznu putanju, drugu godinu za redom priređuju „Bongo – 2. Hill Climb Monsters Skradin 2022.“, međunarodni automobilistički show u Skradinu, na znanoj brdskoj stazi što, praktično iz centra gradića vodi preko Krke u brdo, do Lozovca.

Samim imenom manifestacije, koja je u svom prošlogodišnjem prvijencu okupila 40 vozača, željelo se odati priznanje jednom vrhunskom vozaču, mađarskom internacionalcu i hrvatskom prvaku Istvanu Kaveczu, nadimkom Bongo, koji je branio boje AK Dubrovnik Racing, a napustio nas prije nepune tri godine, nakon borbe sa zloćudnom bolešću.

Utrka je zamišljena kao okupljanje vozača koji voze same „monstrume“, svojevrsna čudovišta koja pod poklopcem motora kriju veliku snagu, isključivo 250 i više „konja“, ma koliko god se izvana to na nekima ne vidi. Raspoređeni su u sedam grupa, ovisno o motorima, konjskim snagama, pogonima ili kubikaži. Bit će automobila turističke kategorije, ali i formula i prototipova. Vozit će se na stazi dugoj 3.387 metara, a stižu brojna znana imena automobilizma, aktualni prvaci Hrvatske  Dejan Dimitrijević i Laszlo Szasz, višestruki prvaci Domagoj Pereković, Niko Pulić, Matija Jurišić, ovogodišnji europski prvak Kategorije I Crnogorac Vasilije Jakšić, pa do talijanskih asova formula i prototipova Marietta Nalona, Renza Napionea, Robina Faustinija i Fausta Bormolinija. Prijavljeno je 45 vozača iz devet europskih zemalja.

Prošlogodišnji ukupni pobjednik bio je Talijan Federico Liber u formuli „Gloria C8P Evo“ koji je postavio i prvi rekord „Bongo Monstersa“ vremenom 1:29,608 minuta uz prosječnu brzinu 132,577 km/sat. Pobjednik u vozilima Kategorije I bio je Domagoj Pereković. Verifikacija vozača i tehnički prijam vozila odvijat će se već u petak 14.listopada od 17 do 19 sati u Parku vozača i uredu natjecanja, dok je subotnji dan rezerviran za treninge, prvo slobodni od 11,30 sati, a potom dva službena od 14 sati. Odlukom organizatora u nedjelju će se, s početkom od 10,30 sati, voziti tri službene vožnje, od kojih će se za konačni redoslijed uzimati dvije bolje.

Objava Oktanski spektakl “priko Krke” – monstrumi na četiri kotača pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr