U Austriji dvostruko više sudionika za bodove europskog prvenstva od utrke otvaranja sezone u Francuskoj, a ovog puta u različitim konkurencijama tri hrvatska vozača.

RIJEKA – Utrkom u Francuskoj prije dva tjedna otvorena je ovogodišnja sezona FIA EHC – European Hill Climb Championshipa, koje se nastavlja ovog vikenda, od 28. do 30. travnja drugom utrkom što se vozi na znanoj stazi Rechberg u Austriji. Automobilisti se na ovu stazu, u okviru prvenstva starog kontinenta vraćaju poslije tri godina kada se nije vozilo uglavnom zbog pandemije i ograničenja koja su proteklih godina vladala, a osvježen je i organizacijski tim. Za utrku što se uz FIA prvenstva boduje i za državna Austrije, Slovačke i Slovenije prijavljeno je 160 vozača.

Na listi prijava, u okviru bodovanja kategorija I i II za FIA EHC, je dvostruko više vozača nego što ih je bilo u Francuskoj. Klase su konkurentnije i brojnije, a među 76 sudionika su i dva hrvatska automobilista.

U FIA Grupi 4 svoj drugi ovogodišnji start imat će mladi Riječanin Matija Jurišić (AK RI autosport) u Škoda Fabia S2000, koji je na otvorenju sezone ubilježio izvstan rezultat pobijedivši u svojoj grupi, dok je u Kategoriji I (turistički automobili) bio osmi. Uz preostale pobjednike tri grupe, Jurišić trenutno u Kategoriji dijeli prvo mjesto. Ovog puta u Austriji ga očekuje i jača i brojnija konkurenciji, što je izravan izazov za ovog mladog i perspektivnog hrvatskog automobilistu, višestrukog državnog prvaka i najmlađeg hrvatskog automobilistu nositelja Zlatne kacige HAKS-a,  kojem je ovo treća europska sezona, od kojih je dvije prethodne završavao na trećem mjestu FIA EHC tada Grupe 3.

Uz Jurišića, ovog puta u Austriji će nastupiti u FIA Grupi 1 još jedan višestruki državni prvak, prošle godine treći u europskom prvenstvu svoje grupe Zagrepčanin Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb) u već znanom Mitsubishi Lanceru Evo IX. Za takmace u svojoj grupi ima vrhunske vozače iz Češke, Austrije i Italije.

Pored dva hrvatska vozača u borbu za europske bodove među sudionicima iz 17 zemalja su i šestorica Slovenaca, te favoriti u svojoj FIA Grupi 3 svojevremeno dvostriki europski prvak Makedonac Igor Stefanovski (Hyundai  i30 TCR) i višestruki prvak uglavnom kružnih TCR utrka srpski automobilist Milovan Vesnić (Audi RS3 LMS). Favoritom Kategorije II (formule i prototipovi) u kojoj je 21 vozač zasigurno je višestruki i aktualni europski prvak Talijan Christian Merli (Osella FA30).

Treći hrvatski vozač sudionik je bodovnog natjecanja povijesnih automobila FIA HHC. Naš državni prvak Dorijan Kljun (AK Rijeka) nastupit će u Opel Kadettu E GSI 2.0 16V. Utrka se vozi na dionici dugoj 4.460 metara, s usponom od 6,01 posto, a nedjeljnim bodovnim vožnjama, koje startaju u 9 sati, prethodi u petak verifikacija vozača i tehnički prijam automobila od 8 do 18,30 sati, te tri subotnja treninga s početkom od 8 sati.

Autor: Miroslav Krpan

Objava Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Jurišić, Pereković i Kljun u Austriji pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr