U Francuskoj starta nova sezona FIA EHC na kojoj nastupa samo jedan hrvatski vozač Riječanin Matija Jurišić.

RIJEKA – Na stazi St. Jean du Gard – Col St. Pierre, Francuska je, od 14. do 16. travnja, domaćin prve ovogodišnje utrke FIA EHC – European Hill Climb Championshipa. Prva je to od deset zacrtanih utrka brdskog prvenstva Europe. Slijedit će, nakon prošlogodišnje pauze, 30. travnja Austrija (Rechberg), potom 7. svibnja Španjolska (Subida al Fito), 21. svibnja Portugal (Rampa da Falperra), 4. lipnja Češka (Ecce Homo Sternberk), 18. lipnja Italija (Coppa Paolino Teodori), 2. srpnja Poljska (Limanowa), 20. kolovoza Švicarska (St. Ursanne – Les Rangiers), 3. rujna Slovenija (Ilirska Bistrica) i završnica 17. rujna Hrvatska u Buzetu.

Naslovom prvaka Europe prošlogodišnju su sezonu zaključili, u Kategoriji I (turistički automobili) crnogorski automobilist Vasilije Jakšić (Mitsubishi Lancer Evo IX RS, FIA grupa 4) i u Kategoriji II (formule i prototipovi) Talijan Christian Merli (Osella FA30 grupa D/E2-SS). Tijekom sezone na većini natjecanja nastupala su zapaženim rezultatima petorica hrvatskih vozača, od kojih je najbolji plasman polučio svojevremeno 2013. godine europski prvak Grupe N Kategorije I Gerovčanin Tomislav Muhvić (Mitsubishi Lancer Evo IX) osvojivši prošle godine naslov prvaka FIA Grupe 2 i peto mjesto ukupnog poretka. Zagrepčanin Domagoj Pereković (Mitsubishi Lancer Evo IX) osvojio je treće mjesto FIA Grupe 1 (deveti ukupno), dok je najmlađi, Riječanin Matija Jurišić, u svojoj drugoj europskoj sezoni, ponovio uspjeh prethodne, trećim mjestom FIA Grupe 3 i 11. ukupno Kategorije I, kombinirajući nastupe u dva automobila Škoda Fabia S2000 i Audi A4. Vrijedi spomenuti da je u Kategoriji I tijekom sezone nastupilo 105 vozača. Pored njih, četiri nastupa Kategorije II (formule i prototipovi) doveli su Mađara Laszla Szasza (Formula Reynard 01L F3000) do petog mjesta Grupe D/E2-SS, koji već nizom godina vozi s hrvatskom licencom.

Ove godine, na otvorenju europske sezone, na listi 32 prijavljena za FIA EHC u Francuskoj samo je jedno ime hrvatskog vozača. Mladi 20-godišnji Riječanin Matija Jurišić, matično iz Autokluba RI autosport, kreće u svoju treću europsku brdsku sezonu sa Škoda Fabiom S2000. Ovaj mladi vrhunski sportaš, nakon uspješne kartingaške karijere, četiri naslova državnog prvaka i Zlatne kacige HAKS-a, 2020. godine upustio se u automobilističke vode, do sada osvojio četiri naslova državnog prvaka (jedan u kronometar vožnjama i tri brdska), novu Zlatnu kacigu HAKS-a kao najmlađi automobilist u povijesti Hrvatskog auto i karting saveza. Prošle je godine drugi puta proglašen najboljim hrvatskim automobilistom sezone.

“Sezonu otvaramo nastupom u Europi. Na žalost poklapa se termin s otvorenjem hrvatskog prvenstva i neće to biti jedini vikend u kojem su kalendari preklopljeni. Europske staze svojevrstan su izazov, ove godine u Grupi 4 za očekivati je snažnu konkurenciju, s većim iskustvom i jačim automobilima. Ali, kao tim smo spremni za nove izazove”, kazao je Matija, od prošle jeseni zagrebački student Fakulteta strojarstva i brodogradnje, jedan od najtalentiranijih, a rezultatima već dokazani mladi hrvatski automobilist koji slijedeći tjedan upisuje tek svoj 20. rođendan.

Staza u Francuskoj, 55 km od Nimesa, na dionici Bannieres – Col St.Pierre doga je 5.080 metara s visinskom razlikom 366 metara i prosječnim usponom 6,6 posto. Treninzi se voze u subotu 15. travnja od 8 sati, a prva od dvije bodovne utrke, čiji se rezultat zbraja za konačni poredak starta u nedjelju od 8,30 sati. Uz bodove za FIA EHC, u ostalim konkurencijama,na startu utrke se očekuje više od 160 vozača iz 15-ak zemalja.

Autor: Miroslav Krpan
Naslovna fotografija: Matija Jurišić (snimio M. Krpan)

Objava Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Jurišić u europskoj konkurenciji pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr