Nakon tri godine školovanja u Williamsu, George Russell konačno prelazi u Mercedes. Prije nego odmjeri snage s novim momčadskim kolegom, sedmerostrukim prvakom Lewisom Hamiltonom, 23-godišnji vozač iz King’s Lynna govori o svom dosadašnjem putu u Formuli 1, razočaranjima s kojima se susreo i svojim ambicijama.

George Russell se još kao dječak naviknuo na odlične rezultate. Često je pobjeđivao na karting utrkama najvišeg ranga, a onda nanizao titule u britanskoj Formuli 4, GP3 seriji i na koncu u Formuli 2, u kojoj je osvojio naslov 2018. godine.

No, nakon svih tih uspjeha, uslijedilo je nešto sasvim drukčije. Prilično tmurna i negativna realnost Williamsa, s kojim se u prvoj sezoni nije uspio maknuti sa začelja.

“Nije mi trebalo tako dugo za priviknuti se jer sam razmišljao na način: To je ono što imamo, ne mogu ništa napraviti u vezi toga. Neću se fokusirati na nešto što ne mogu mijenjati, već ću napraviti najviše što mogu u toj teškoj situaciji. Mislim da me to učinilo snažnijim”, kaže George u intervjuu za crash.net.

Iduće dvije sezone ipak su ponudile kakav-takav napredak momčadi iz Grovea. Počele su se događati i dobre stvari za Williams, sve bolji rezultati u kvalifikacijama, a onda 2021. bodovi u utrkama. Čak i postolje na onoj VN Belgije koja se zapravo nije vozila.

Izvrsno drugo mjesto kvalifikacija naposljetku je pretvoreno u postolje na VN Belgije 2021.

Međutim, iako su ga sva ta postignuća veselila u datom trenutku, Russell jasno naglašava svoje ambicije. On pogledava prema vrhu, prema tronu svjetskog prvaka pa onda kaže, sve ovo do sada jednostavno nije dovoljno.

“Jasno je da želim biti pobjednik, želim biti svjetski prvak, a proveli smo cijelo vrijeme na začelju poretka. 2020. bila je bolja godina, no nije to bilo dovoljno za nas. Još je bolja bila 2021., ali nikad nije dovoljno.”

“Kad sam ušao u Q2 prvi put, jako smo to slavili. Kad to napravite drugi ili treći put, slavlje je blaže i onda želite ući u Q3. Kad smo ušli u Q3, jako smo slavili i bili smo uzbuđeni, no onda želite biti u Q3 svakog ili barem svakog drugog vikenda. Dok ne postanete prvakom svijeta, nikad nije dovoljno.”

“Zahvalan sam jer sam imao mogućnost ispeći zanat nekako ispod radara, pripremao sam se najviše što sam mogao za situaciju u kojoj ću imati bolid koji će mi, nadam se, pomoći pri ostvarivanju onoga što želim postići.”

Iako je morao čekati tri godine na mjesto Mercedesovog vozača, nije morao čekati toliko na svoj debi za njemačku momčad. Krajem 2020. na jednoj od utrka u Bahreinu mijenjao je bolesnog Lewisa Hamiltona.

Nije mu tada bilo jednostavno sjesti u bolid koji je bio pripremljen za dosta nižeg vozača, jedva je sjeo u kokpit. Poznata je ona priča da je čak morao nositi vozačke cipele koje su mu bile premale. Usprkos tome, u kvalifikacijama je bio neznatno sporiji od Valtterija Bottasa, a onda ga u utrci dominantno pobijedio.

George Russell u bolidu Mercedesa na VN Sakhira 2020. (Photo: LAT Images)

Bio je na putu prema pobjedi, dok ga nije zaustavila strateška pogreška momčadi. George kaže da ne žali zbog toga, čak mu je s jedne strane i drago što je tako završilo. Doživio je još neka razočaranja na svom putu, no u tome pronalazi pozitivnu stranu.

“Znate da se prvenstvo ne osvaja ili gubi u jednoj utrci. Osvaja se kroz cijelu sezonu. Uvijek će biti razočaravajućih trkaćih vikenda, bit će neuspjeha, a bit će i uspjeha. No, ako se ne podignete nakon razočaranja, samo ćete kompromitirati sebe i svoj tim na preostalim utrkama.”

“Treba ih prihvatiti, naučiti nešto iz toga pa krenuti dalje. Mislim da ljudi koji su imali lagan put u svojim karijerama i svojim životima, kad se suoče s razočaranjima, teško se nose s njima i vjerojatno nisu sposobni vratiti se jednako brzo.”

“Zato sam zahvalan što sam bio u takvoj poziciji nebrojeno puta, to me učinilo otpornijim. Volio bih da sam pobijedio na onoj utrci [Sakhir 2020.], no ionako to nije ono po čemu želim da se pamti moja karijera. Želim biti što je moguće kompletniji vozač i želim se osvrnuti nakon 20 godina pa reći: To je bila nevjerojatno dobra karijera, u kojoj je svaki ishod imao neki razlog iza sebe i to me učinilo snažnijim vozačem.”

“Vjerujem da me ta utrka u Bahreinu i gubitak pobjede, zapravo čine snažnijim vozačem. Na neki način, pobjeda bi bila nešto poput bajke i vjerojatno neko postignuće ne bih cijenio dovoljno da se to dogodilo.”

George Russell je predodređen za velike stvari još od pojavljivanja u nižim kategorijama formula, no za razliku od nekih mladih vozača koji su jako brzo dobili priliku u velikim timovima, on se za svoju pošteno načekao. Vjerojatno je Mercedes promjenu mogao/trebao napraviti i ranije, no za velike stvari nikad nije kasno. Za otprilike dva mjeseca konačno ćemo vidjeti što stvarno može George Russell. George Russell kao vozač Mercedesa.

George Russell

Objava Russell: Dok niste prvak svijeta, ništa nije dovoljno pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak