Jedna mala, ali skupa pogreška na kišnim ulicama Monte Carla, koštala je Georgea Russella plasmana na postolje.

Kad je počela kiša na utrci za Veliku nagradu Monaka, činilo se da bi George Russell mogao biti veliki dobitnik. Esteban Ocon zadržao se u boksu malo duže nego je to normalno, Ferrari je dosta kasno pozvao svoje vozače u boks pa su i oni izgubili na vremenu, a Russell je sve to mogao iskoristiti za dolazak do trećeg mjesta.

Međutim, onda mu se na prilazu zavoju Mirabeau dogodila pogreška. Proklizao je prema izletnoj zoni koja tamo postoji, zbog čega je pao u poretku iza Ocona i momčadskog kolege Lewisa Hamiltona. No, nije ni to bilo sve, budući da je pri povratku na stazu izazvao sudar sa Sergijom Perezom, za koji su ga suci kaznili s pet sekundi.

“Stvarno sam sebi zamjeram jer je treće mjesto bilo gotovo zagarantirano”, rekao je Russell. “Bila je žuta zastava, usporio sam i čim sam dodirnuo kočnice, blokirao sam kotače i slijedio Strolla u izletnu zonu.”

“To je vjerojatno lekcija. Kada nisi fokusiran i nisi potpuno prisutan, radiš takve pogreške. Vjerojatno, da nije bilo žute zastave, bolje bih se fokusirao. Ne bih izletio i ne bih tim koštao trećeg mjesta.”

“Definitivno sam malo oštetio bolid. Nisam bio siguran hoću li moći nastaviti, ali se nekako poboljšavalo kako smo nizali krugove. Mislim da se nagib otraga poremetio. Osjećao sam se jako nelagodno u bolidu, ali bili smo najbrži na stazi tijekom tog razdoblja. Tako da stvarno ne znam što se događalo.”

S obzirom na kaznu koju je dobio, Russell je predložio momčadi da ga puste ispred Hamiltona, kako bi imao određenu zaštitu od bolida iza. Ipak, Charles Leclerc u svom Ferrariju nije mogao prići blizu Mercedesima, tako da je Russellu ostalo njegovo peto mjesto na kojem je i završio utrku.

“Zadržavali su me Ocon i Lewis, a Charles mi se približavao. Svakako, nisam želio riskirati ništa s Lewisom u onakvim uvjetima. Ali s tom kaznom od pet sekundi, moglo je to biti dobro osiguranje ako bi me Charles sustizao.”

“Na kraju nije bilo potrebno i rekao sam timu da nema obveze niti pritiska s moje strane. Čim sam znao da smo sigurni u pogledu Charlesa, samo sam dovukao bolid do cilja. Jako je razočaravajuće kad radiš sve kako treba 98 posto vremena, a ta jedna mala greška sve košta.”

U ukupnom poretku vozača Russell također drži peto mjesto. Ima 19 bodova manje od Hamiltona, a dva više od Leclerca.

Objava Russell: Zamjeram si, treće mjesto bilo je gotovo zagarantirano pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak