Sigurno u zimu

Čim su temperature niže od sedam stupnjeva, ljetna guma nema svojstva ni približna zimskima

Spuštanjem temperature ispod 7 stupnjeva, svojstva ljetne gume se drastično mijenjaju. Gazni sloj se stvrdnjava, te ne može pružiti kvalitetno prijanjanje. Zimske gume isu mekše i posebnodizajniranim vodoravnim i okomitim gibanjem lamela probijaju snijeg kako bi došle do čvrste podloge. Zaustavni put auta sa zimskim gumama na snijegu i ledu dvostruko je kraći. Zimska oprema obavezna je od 15.11. do 15.4. iduće godine, a podrazumijeva ili četiri zimske gume ili lancima u prtljažniku.

KAKO ČITATI GUMU

PAHULJICA – Simbol pouzdanosti
Siguran dokaz kvalitetne zimske gume logotip je snježne pahuljice unutar profila planine, takozvani “Snowflake”. On jamči da njime označene zimske gume zadovoljavaju strogu američku normu ASTM F-1805.

EU OZNAKE
Od studenog 2012. svaka guma u EU ima naljepnicu s osnovnim informacijama. Tri oznake pokazuju raspored potrošnje goriva, otpor kotrljanja, prijanjanje na mokroj podlozi i buku.

OZNAKE NA GUMAMA
Prije kupovine provjerite godinu proizvodnje, a datum možete provjeriti. U sklopu DOT oznake na gumi je četveroznamenkasta oznaka. Prve dvije znamenke označavaju tjedan, a posljednje dvije godinu proizvodnje. Primjerice, oznaka 2915 govori da je guma proizvedena u 29. tjednu 2015.

Npr: 195/65 R15 91T
195 – širina gume u milimetrima
65 – postotni omjer između visine i širine presjeka
R – guma s radijalnom strukturom
15 – promjer naplatka (u colima)
91 – indeks nosivosti (615 kg po gumi)
T – indeks brzine (190 km/h)